Potegavščina dneva: Pirate Bay v Severni Koreji

Matej Huš

5. mar 2013 ob 15:24:27

Kdor je včeraj obiskal priljubljeno spletno stran z datotekami torrent The Pirate Bay, ga je pričakal spremenjen logotip (glej spodaj) in obvestilo, da so se preselili v Severno Korejo. Norveški, švedski in katalonski ponudniki povezav, ki so doslej skrbeli za povezljivost piratskega zaliva s svetom, so namreč svoje usluge ukinili, potem ko so jim varuhi avtorskih pravic zagrozili s tožbami. In tako The Pirate Bay sedaj trdi, da jim povezavo do interneta omogoča Severna Koreja, saj da so dobili posebno povabilo tamkajšnjega vodje Kim Jong-una. Sliši se precej neverjetno.

Internetne povezave v Severni Koreji so bile še do nedavnega znanstvena fantastika in dolga leta v državi ni bil niti en IP-naslov spletnih strani - še severnokorejska tiskovna agencija je gostovala v tujini. Država je imela zelo omejeno pipico v tujino, in sicer za najvišje predstavnike režima prek kitajskega podjetja Netcom in za tuje diplomate in podjetja prek satelita v Nemčijo. Potem pa so se letos začele dogajati spremembe s svetlobno hitrostjo. Najprej je v Severno Korejo pripotoval Googlov Eric Schmidt, pretekli teden pa še delegacija ameriških košarkarjev. V začetku tega meseca pa je država dovolila internetno povezavo za obiskovalce iz tujine, kar je omogočeno prek mobilnega omrežja 3G. Zdi se, da je mogoče vse.

Sedaj pa naj bi v Severni Koreji gostili kar The Pirate Bay. To seveda ne more biti celotna resnica, ker roko na srce Severna Koreja sploh nima internetnih kapacitet, da bi na njenem ozemlju gostovala tako obiskana stran. Toda pregled povezave do strani pokaže, da promet resnično teče do Intelsata, ki Severni Koreji omogoča internetno povezavo, in potem do naslova 175.45.177.217 v Severni Koreji. Kaj se zgodi pozneje, ni znano, saj se sled izgubi.

Nekateri menijo, da gre za potegavščino. To je vsekakor možno, a je v tem primeru potegavščina zelo dobro pripravljena in izvedena. Mimogrede ne pozabimo, da je stran leta 2007 naaprilila obiskovalce, da so se preselili na ambasado Severne Koreje. Še pred letom dni so bili tudi precej kritični do severnokorejskega omejevanja dostopa do informacij. Kaj se vmes spremenilo? The Pirate Bay trdi, da so se znašli v ironični situaciji, ko so se morali kot borci za svobodo izražanja zateči v Severno Korejo, ker da imajo največ sovražnikov prav v svobodnih ZDA. V resnici seveda Pirate Bay služi kot katalog torrentov za ilegalni prenos avtorsko zaščitenih vsebin in precej manj kot steber za svobodo govora.

So torej res v Severni Koreji? Ni jasno, ampak Torrentfreaku se dozdeva, da ne, ko priznavajo, da je upravljavcem strani The Pirate Bay v tem trenutku težko kaj verjeti. A če bi resnično gostovali v tej državi, bi imele ZDA in zavezniki precej težav z zaprtjem strani. Po drugi strani pa si lahko mislimo, da severnokorejskemu voditelju smejanje ZDA v brk z gostovanjem te strani resnično godi. Kaj od tega je res, bomo verjetno videli kmalu. Za enkrat kaže, da gre odlično potegavščino.

Aja, najava selitve je spisana v njihovem tipičnem humurističnem stilu - "danes lahko z veseljem sporočimo, da nam je bilo neposredno s strani poglavarja Severne Koreje izročeno vabilo za [nadaljevanje boja] čez njihovo omrežje", opremljena z lokacijo "PYONGYANG" in podpisana z vzdevkom "Kim Jung-Bay".