Bi namesto gledanja oglasov donirali procesorski čas?

Matej Huš

19. sep 2017 ob 19:19:49

The Pirate Bay se je lotil zanimivega eksperimenta, v katerem preizkušajo eno izmed alternativnih možnosti za financiranje strani. Poizkusa so se sicer lotili katastrofalno neprimerno, saj uporabnikov niso predhodno obvestili, a zamisel je zanimiva. Namesto prikazovanja oglasov na spletni strani bi si sposodili procesor obiskovalca in za čas obiska na njem rudarili kriptovalute. Za bitcoin je že prepozno, za kakšne druge - recimo monero - pa so procesorji še dovolj zmogljivi.

Obiskovalci The Pirate Baya so včeraj opazili, da jim obremenitev procesorja precej poskoči, ko obiščejo določene podstrani na strani. Nekaj raziskovanja je pokazalo, da so na stran integrirali kodo v JavaScriptu, ki rudari kriptovaluto monero. Ta sicer ni v celoti okupirala procesorja, temveč je porabo zadržala nekje med 60 in 80 odstotkov. Prav tako ni bila aktivna vedno, temveč le na podstraneh za iskanje in razvrstitev torrentov po kategorijah. Na prvi strani rudarjenja na primer ni bilo.

Takšna poteza je dvignila precej prahu, zato se je bil The Pirate Bay prisiljen hitro odzvati. V izjavi za javnost so zapisali, da gre le za preizkus. Želijo se namreč otresti reklam na strani, zato je rudarjenje monera ena izmed možnosti za alternativno financiranje. Dodali so, da so storili napako, saj bi bili morali porabo procesorskega časa omejiti na 20-30 odstotkov. Prav tako rudarjenje teče le v enem zavihku, četudi imamo odprtih več. To je že res, a to vzbuja precej nelagodja.

The Pirate Bay je bila ena izmed prvih strani, ki je objavila naslov, kamor lahko obiskovalci donirajo bitcoine, s čimer ni nič narobe. Neprostovoljno doniranje procesorskega časa pa sodi v povsem drugo kategorijo in postavlja nevaren precedens. Verjetno ne bi imel nihče nič proti, če bi imeli obiskovalci izbiro bodisi zaupati procesor za rudarjenje bodisi gledati reklame. Brez opozorila pa je takšno početje precej pobalinsko.