Dragon uspešno spojen z ISS

Matej Huš

5. mar 2013 ob 16:32:30

V petek popoldne je proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poletelo plovilo SpaceX Dragon, ki ga je razvilo zasebno podjetje in predstavlja nadaljevanje ameriških vesoljskih poletov po koncu dobe vesoljskih taksijev Space Shuttle. To je tretji obisk Dragona na ISS, a ni šlo brez zapletov.

Kot smo poročali v petek, je imel Dragon takoj po izstrelitvi težave s potisniki (thrusted pods), saj se trije izmed štirih niso aktivirali. To pa ni dovolj, da bi plovilo doseglo ustrezno tirnico za spojitev z ISS. Ta bi se bila morala zgoditi že v soboto, a so jo preložili, dokler niso aktivirali vseh potisnikov. Vmes so zamaknili tudi razvitje sončnih celic, saj Dragon ni bil primerno pozicioniran, kar je bila le začasna rešitev, saj imajo akumulatorji omejeno kapaciteto, zato so nekaj ur pozneje sončne celice vseeno razvili. Dobrih šest ur po izstrelitvi so rešili tudi problem s potisniki. Dragon se je z ISS uspešno spojil v nedeljo dopoldne. Mimogrede, sam postopek je izredno počasen in natančen; kronologijo si lahko preberete na blogu. Dragon je bil kilometer oddaljen od ISS v nedeljo ob 9. uri zjutraj po slovenskem času, spojil pa se je šele poltretjo uro pozneje.

V svoji drugi komercialni misiji na ISS (prva je bila preizkusna, druga in tretja pa sta komercialni) je Dragon tja prepeljal dobro tono opreme. Vseh načrtovanih misij je za zdaj 12, za kar je NASA odštela 1,6 milijarde dolarjev. Na ISS je Dragon prispel z 90 kg zalog za astronavte, 140 kg nove strojne opreme za ISS in več kot 300 kg novih aparatur za znanstvene eksperimente. Nazaj bo peljal približno tono odslužene ali nepotrebne opreme, precej smeti in vzorce preteklih eksperimentov. Ljudi pa na ISS in nazaj še vedno vozijo le ruski sojuzi.