Dragon izstreljen proti ISS s težavami

Matej Huš

2. mar 2013 ob 09:30:09

Danes (v petek) ob 16.10 uri po slovenskem času so z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslali plovilo Dragon, ki ga je razvilo ameriško zasebno podjetje SpaceX s kosponzorstvom NASE. Po upokojitvi raketoplanov Space Shuttle leta 2011 je NASA začela intenzivno iskati alternativo in Dragon bo uporaben kot tovorno plovilo za ameriško oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Dragon je že dvakrat obiskal ISS, in sicer enkrat preizkusno, drugič pa je tja že peljal nekaj opreme.

Današnja izstrelitev je uspela, a je imel kmalu zatem Dragon obilico težav. Jutri bi se moral spojiti z ISS, a se to ne bo zgodilo, so sporočili s Floride. Kmalu po vzletu (ob 16.43 uri) so se pojavile težave s potisniki (thruster pods), saj se trije izmed štirih niso aktivirali. Že pred tem (ob 16.24) smo zmedeno opazovali, zakaj se niso razvili paneli sončnih celic, a je kasneje postalo jasno, da so razvitje ustavili inženirji, da so se lahko posvetili potisnikom. Paneli so se kasneje razvili, težave s potisniki pa ostajajo. To je tudi razlog, da se Dragon jutri (v soboto) ne bo spojil z ISS, kot je bilo prvotno načrtovano. Trenutno je namreč Dragon v eliptični orbiti s prizemljem 200 km in odzemljem 320 km in inklinacijo 51,7°, kar ni primerna orbita za srečanje z ISS. Za korekcijo orbite mora imeti Dragon vsaj tri delujoče potisnike. Pred slabo uro so usposobili še drugega, tako da zdaj potrebujejo samo še enega.

Sicer Dragon leti v okviru misije CRS-2, ki bo že tretji obisk Dragona na ISS. Na ISS vozi 1043 kg tekočih zalog in znanstvene opreme. Živi prenos poleta in trenutni status plovila lahko spremljate na internetu.