Računalniki na ISS migrirajo na Linux

Matej Huš

12. maj 2013 ob 16:29:35

Strojna oprema, ki poganja Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in vesoljska plovila, je praviloma precej zastarela. Tako je pravzaprav pri vseh vesoljskih sistemih, saj je pomembnejša zanesljivost od najnovejših tehničnih dosežkov. Toda poleg kritičnih sistemov, ki skrbijo za nemoteno delovanje ISS in jih poganja namenska programska oprema, najdemo tam gori tudi kopico prenosnih računalnikov, ki so doslej poganjali Windows. Nič več, saj je NASA vse računalnike migrirala na Linux.

Glede na to, da se podpora za Windows XP, ki je doslej kraljeval, počasi izteka, je odločitev logična. Prenosni računalniki (bivši IBM) Lenovo ThinkPad, ki imajo mimogrede edini certifikat za delovanje v vesolju, bodo odslej tekli na Debianu 6.0. Povedali so, da je to edina možnost, da zagotovijo zanesljivost in posodabljanje po lastnem urniku, kadar bodo potrebni popravki, spremembe ali posodobitve. Windows XP so bili doslej enkrat žrtve virusov, in sicer je leta 2008 ruski kozmonavt na ISS prinesel prenosni računalnik, ki je bil okužen z W32.Gammima.AG in je okužbo hitro raznesel še po ostalih.

Prenosniki, ki so jih prenesli na Linux, sodijo v skupino OpsLAN. Gre omrežje računalnikov, ki jih astronavti uporabljajo za dnevne naloge, kot je pregled zalog, beležnje znanstvenih eksperimentov, spremljanje lokacije ipd. Niso pa povezani s sistemi za vzdrževanje življenjskih pogojev na postaji in njeno trajektorijo. Astronavte je za uporabo Linuxa usposobila Fundacija Linux, že sedaj pa je na ISS cel kup sistemov, ki tečejo na Linuxu, vključivši Robonauta.