Atlantis pristal, konec ere Space Shuttlov

Matej Huš

21. jul 2011 ob 11:46:16

Danes se uradno končuje era vesoljskih poletov z raketoplani Space Shuttle. Ob 11.56 uri po slovenskem času bo v vesoljskem centru Johna F. Kennedyja na Floridi pristal raketoplan Atlantis, ki je 8. julija kot zadnji Space Shuttle poletel v vesolje. Po tridesetih letih, 135 vesoljskih misijah, 355 vesoljskih potnikih in samo dveh nesrečah se je obdobje končalo. Odslej bodo v vesolje na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) leteli ljudje le z ruskimi sojuzi, tovor pa bodo vozili tudi ruski progressi, evropski ATV in japonski HTV, medtem ko Američani čakajo na razvoj raket zasebnih podjetij.

Misija STS-135, ki se je začela 8. julija, bi bila morala biti zaključena že včeraj, a so jo podaljšali za en dan. V trinajstih dneh so štirje astronavti na ISS namestili večnamenski logistični modul Raffaello in dodatne zaloge, na Zemljo pa se vračajo s skoraj tremi tonami smeti in odslužene opreme.

Med misijo je bilo, kot je to pri kompleksnih sistemih kar pravilo, tudi nekaj težav in odpovedi sistemov, ki pa niso vplivali na varnost misije. Tretji dan misije, ko se je Atlantis usidral na ISS, je odpovedal GPC-3 (General Purpose Computer 3) na plovilu. Pristanek z le dvema (skupno jih je pet) je uspel brez težav. Naslednje težave so se pojavile sedmi dan, ko je astronavte med spanjem zbudil alarm zaradi odpovedi GPC-4, ki je bil tisti hip aktiven. Astronavti so morali vse programe prenesti na GPC-2, kar jim je vzelo 45 minut. Težavi z GPC-3 in GPC-4 nista bili povezani. Prihodnji dan so GPC-4 usposobili nazaj, NASA pa domnevna, da je bila začasna odpoved posledica Sončeve aktivnosti.

Po pristanku bo šel Atlantis v odpis in bo razstavljen v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi. Sestrski plovili Endeavour in Discovery sta razstavljeni v muzejih v Kaliforniji oziroma Virginiji.

Neposredni prenos je bil na Nasini spletni strani.

Dodatek: Atlantis je pristal po urniku.