Apple želi svoj iskalnik

Matej Huš

29. okt 2020 ob 07:45:24

Že pred desetletjem je Apple podpisal pomembno pogodbo z Googlom, po kateri je bil ta na vseh iPhonih privzeti spletni iskalnik. Danes je Google absolutni vladar spletnega iskanja, ki ga zaradi več kot 90-odstotnega tržnega deleža preiskuje tudi ameriško pravosodno ministrstvo, ki po več kot dveh desetletjih prvič žuga s prisilno razdelitvijo podjetja. Apple se je odločil razburkano situacijo izkoristiti v svoj prid, zato je v najnovejšem iOS 14 Google manj izpostavljen. Iskanje v Today View, do katerega pridemo s podrsanjem v desno na začetnem zaslonu, odslej vrača Applove zadetke namesto Googlovih.

Apple je že pregovorno skrivnosten, ko gre za projekte v razvoju, zato ni presenetljivo, da uradno ne komentirajo, kaj kuhajo. A že dlje časa se glasno šušlja, da želi Apple razviti lasten iskalnik, ki bi konkuriral Googlovemu. Pred poltretjim letom so Googlu izmaknili celo Johna Giannandreo, ki je v Googlu vodil iskalnik. Giannandrea skrbi za umetno inteligenco v Siri, hkrati pa bo prišel zelo prav, če se bo Apple bolj resno lotil iskalnika. Da to ni iz trte izvita špekulacija navsezadnje dokazuje Applebot, ki še vedno veselo pleza po spletu.

V postopku v ZDA so sporne tudi Googlove pogodbe, po katerih na primer Apple letno zasluži 8-12 milijard dolarjev od Googla samo zaradi iskalnika na iPhonih. To naj bi ustvarjalo stalno in ponavljajoče stanje monopola, trdijo tožilci. Apple bo letos ustvaril več kot 55 milijard dolarjev dobička, zato ima več kot dovolj denarja, da si lahko privošči dolgotrajen razvoj novega iskalnika. Upajmo le, da se ne bo ponovil fiasko z Apple Maps, ki so bile ob izidu tako zanič, da je moral Scott Forstall celo odstopiti. Ali bo Apple res šel do konca, bomo videli.