Amsterdam nenavdušen nad domačimi ponudniki prenočišč

Mandi

6. feb 2013 ob 00:04:26

V potezi, ki malo spominja na lanskoletni incident s prevoz.org, je Amsterdamska mestna uprava napovedala strožji nadzor nad domačimi ponudniki prenočišč preko spletnih strani tipa airbnb.com (air-bed-and-breakfast). Te so zadnje čase še posebej priljubljene med potniki, saj so cene ugodne, gostoljublja pa je tipično več kot v isto dragih hostlih oz. hotelih. Zgolj v Amsterdamu je tako skoraj 4000 ponudnikov. A ker tovrstna domača ponudba zajeda v prihodke registriranih hotelov, ne manjka tendenc, da bi se jo nekako omejilo in/ali celo prepovedalo.

Mesto je tako priznalo, da že nekaj časa pregleduje airbnb.com ter še nekatere podobne portale ter na naslove od oglasov pošilja inšpektorje. Lokalni predpisi sicer dovoljujejo B&B (bed-and-breakfast) oddajo stanovanja, vendar je ta omejena na največ 40% bivalne površine, ter mora biti seveda prijavljena. Številni amsterdamski ponudniki pa oddajajo kar celo stanovanje ter ne prijavijo ničesar; še več, 200 do 300 od njih naj bi obratovalo kot povsem ilegalni hoteli. Manjše spodrsljaje, zlasti oddajo stanovanja za čas poletnih počitnic (aka naše študentske prevoze) mislijo sicer pustiti na miru.

Uradni razlogi so seveda drugačni: gostje naj bi često povzročali hrup in povsod puščali smeti, za njihovo varnost in premoženje naj ne bi bilo ustrezno poskrbljeno, tu pa je še neobdavčeno zaslužkarstvo lastnikov stanovanj.

Problemi s težavami, torej.