Kuba dobiva širokopasovni dostop do interneta

Matej Huš

25. jan 2011 ob 13:57:27

Kuba je ena zadnjih držav na svetu, kjer širokopasovnega dostopa do interneta še ni. A to se bo kmalu spremenilo, saj se je začelo polaganje podmorskega kabla do Venezuele, s katerim se bodo Kubanci pridružili internetno povezanim državam sveta.

Med vikendom je iz bližine venezuelskega pristanišča La Guaira proti Kubi izplula ladja Ile de Batz za polaganje podmorskih kablov francoskega podjetja Alcatel-Lucent. Na ta način bo Kuba obšla 50 let star ameriški embargo in povečala svojo internetno povezljivost za 3000-krat. Trenutno je med Kubanci le 14 odstotkov uporabnikov interneta, ki do medmrežja dostopajo predvsem iz vladnih računalnikov, univerz, tujih podjetij in hotelov. Zaradi embarga se namreč Kuba ne more povezati v mrežo podmorskih kablov v Karibskem morju; namesto tega do interneta dostopa prek satelitskega povezave z zmogljivostjo 379 megabitov na sekundo, ki je nesramno draga in počasna.

Položitev novega kabla Alba-1, ki bo stala 70 milijonov dolarjev, bo v celoti financiral venezuelski predsednik Hugo Chávez. Kljub temu da gre po venezuelskih besedah za nujni pogoj za zgodovinsko, politično in ekonomsko spremembo, se na Kubi časi vendarle počasi obračajo na bolje. Leta 2008 so na Kubi sprostili prodajo mobilnih telefonov in računalnikov, z novo povezavo pa si lahko obetajo izboljšan dostop do interneta in informacij.