Stanfordov predsednik odstopil zaradi znanstvenih nepravilnosti

Matej Huš

21. jul 2023 ob 09:26:56

Predsednik prestižne ameriške univerze Stanford je moral odstopiti, ko je neodvisni pregled njegovega znanstvenega dela pokazal, da vsebuje resne pomanjkljivosti. Najhujših očitkov niso potrdili, a so bile ugotovljene nedoslednosti vseeno dovolj resne, da se je Marc Tessier-Lavigne odločil odstopiti. Na univerzi bo ostal kot redni profesor.

Neodvisni odbor je pregledal več kot 50.000 dokumentov, opravil več deset intervjujev, analiziral več posnetkov in se posvetoval z več drugimi organizacijami, vključno z revijami oziroma njihovimi uredniki. Očitka, da je Tessier-Lavigne leta 2009 v prelomni raziskavi Alzheimerjeve bolezni ponarejal podatke in nato to prikrival, komisija ni potrdila. Nobenih dokazov ni bilo, da je kdorkoli iz skupine v tej raziskavi ponarejal podatke. So pa ugotovili, da je imela študija več težav in da ni dosegala standarda znanstvene metode, ki se pričakuje.

Tessier-Lavigne je na Stanfordu zaposlen šele od leta 2016. Ko je objavil sporno raziskavo, je delal za podjetje Genentech. Kljub temu je Stanford očitke vzel zelo resno, ker mečejo slabo luč na celotno univerzo. Tessier-Lavigne je v preiskavi sodeloval in je dejal, da bodo objavili popravek članka. Prav tako bo zahteval umik članka iz revije Cell iz leta 1999 in še dveh iz revije Science iz leta 2001. Ob tem je dejal, da pričakuje še živahno diskusijo o teh člankih in izsledkih raziskav, kar bi lahko vplivalo na njegovo zmožnost voditi univerzo, zato je odstopil kot predsednik.

To ni prvikrat, da so njegovi rezultati tarča kritik in temeljitega pregleda. Že pred leti se je na strani PubPeer, ki objavlja rokopise člankov, razvila debata o rezultatih. Sedanji pregled je to potrdil, saj so raziskovalci v njegovem laboratoriju neprimerno obdelovali podatke in se niso držali uveljavljenih praks, zaradi česar so izsledki dvomljivi. Zgodbo je na površje ponovno zbezal študentski časopis The Stanford Daily, ki je lani poročal o sumljivih slikah v članki. Poročanje so letos februarja še poglobili.