Na CES-u problem tatvine razstavljene opreme

Matej Huš

12. jan 2013 ob 19:27:57

Kjer je množica in po možnosti še ogromno drage tehnične opreme, so tudi tatovi. Vsakoletni lasvegaški sejem CES ni izjema. Vsako leto se tam srečujejo s tatvinami, razkrivajo razstavljavci manj prijetno in izpostavljeno plat CES-a. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Največkrat se razstavljavci soočajo z majhnimi tatvinami, čeprav so bili tudi letos primeri nasilnih vlomov in odtujitev. Razstavišče ima sicer svojo varnostno službo, zaradi česar vse tatvine niti niso prijavljene policiji in se po uradnih statistikah torej sploh niso zgodile. Razstavljavci seveda razkrivajo drugačne zgodbe.

Kot recimo pojasnjujejo v Unirexu, vsak večer vso svojo opremo in eksponate zaklenejo v posebno pisarno na svoji stojnici, a niti to ni pomagalo. Eno noč so vanjo vlomili in ukradli večino izdelkov, čeprav bi jo morali ponoči varovati varnostniki. A hkrati priznavajo, da zaradi velikega števila ljudi, ki imajo dostop do stojnic, med njimi tudi čistilnih servisov, težko zagotovijo popolno varnost. GoPro ima nekoliko drugačno zgodbo. Podjetje proizvaja popularne POV-kamere (point-of-view) za športnike, zaradi česar je tam mnogokrat gneča obiskovalcev. Ko se je v četrtek množica razredčila, so ugotovili, da so neznanci med nepazljivostjo v množici odtujili večino njihovih razstavnih eksponatov (in to ne kamer, kot bi pričakovali, ampak dodatne opreme).

S problemom se spopada tudi policija, ki je doslej vsako leto pustila neoznačen prenosnik s sledilno napravo, da bi ujeli kakšnega tatu. Poleg novih eksponatov so pogoste tudi kraje raznih pametnih telefonov in drugih uveljavljenih naprav, ki jih nepridipravi potem zastavijo v bližnji zastavljalnicah.

Razstavljavci se proti krajam borijo na različne načine. Kot pojasnjuje MWV, se začne že pri majhnih stvareh. Njihove škatle so namenoma zasnovane tako, da za njihovo odpiranje z nožem porabimo vsaj šest sekund. Tako so zmanjšali kraje med logistiko in tudi na samem CES-u, saj ljudje precej redkeje izmaknejo zapakirane izdelke kakor prosto razstavljene. Dodaten način je onesposobitev izdelkov pred prodajo. Na primer njihovi USB-ključi imajo rumene zavihke, ki jih je treba poskenirati ob nakupu, da sistem zabeleži prodajo izdelka. Brez tega izdelek ne deluje. Vsi njihovi izdelki na CES-u imajo na embalaži posebno varnostno napravo, ki sproži alarm, če izdelek zapusti razstavišče.

Kljub temu vsi priznavajo, da je varovanje ogromnega dogodka, kakršen je CES, težaven zalogaj. Sploh pred uradnih začetkom so hale na široko odprte z vseh strani, da lahko vozijo viličarji. V halah takrat mrgoli ljudi in zelo enostavno je odnesti kakšen izdelek.