München preizkuša sistem za napovedovanje vlomov

Matej Huš

9. nov 2014 ob 15:52:16

V Münchnu so začeli preizkušati sistem za preprečevanje vlomov, ki spominja na Posebno poročilo in Številke. Na podlagi preteklih dogodkov predvidevajo, kje se bodo v bližnji prihodnosti zgodili vlomi, in jih z okrepljeno policijsko prisotnostjo preprečilo.

Realnost je seveda še daleč od filmov. Sistem Precobs, ki ga razvija nemški IfmPt (Institut für musterbasierte Prognosetechnik), ne povedal, kdo in kam bo vlomil, ampak bo dal približno informacijo, v katerem okolišu lahko v naslednjih dneh pričakujemo vlom. Sistem se napaja iz podatkovne baze o vlomih, ki obsega podatke za obdobje zadnjih sedem let. Vodja kriminalistične policije v Nürnbergu Karl Geyer pojasnjuje, da si številni vlomi sledijo po znanem zaporedju. Storilci se v naslednjih dneh po vlomu vrnejo v isto sosesko in v neposredni bližini vlomijo še kam drugam. To razlaga z dejstvom, da gre pri vlomu za klasičen problem tveganja in nagrade, kjer se tveganje z obiskom znanih krajev, kjer storilci poznajo okolico, poti za pobeg in ostale podrobnosti, zmanjša. Ugotavljajo, da se s 70-odstotno verjetnostjo v sedmih dneh po vlomu v radiju 500 metrov zgodi še en zelo podoben vlom.

Sistem so že preizkušali v Zürichu, kjer so bili nad delovanjem navdušeni. Število vlomov je upadlo za 14 odstotkov, na področjih, ki so jim posvetili posebno pozornost, pa celo za tretjino. V dele mesta, ki jih je sistem označil kot verjetne za naslednje vlome, so napotili dodatne policijske patrulje. To po eni strani zmanjša verjetnost vlomov, po drugi strani pa omogoča lažje odzive na vlome, ki se kljub temu zgodijo.

München bo prvo nemško mesto, ki bo v naslednjih šestih mesecih preizkušalo nov sistem, kmalu se bo pridružil še Nürnberg. V mestni upravi zatrjujejo, da nevarnosti za uhajanje podatkov ni, ker so v sistemu vsi podatki o žrtvah in storilcih anonimizirani. Vseeno je pričakovati, da bo sistem vzbudil pozornost varuhov osebnih podatkov oziroma informacijskih pooblaščencev. Bavarski varuh Thomas Petri je dejal, da bo moral sistem podrobneje preučiti, preden bo podal sodbo.