CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

Matej Huš

10. jan 2013 ob 18:26:36

Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih pametnih telefonov z OLED-zasloni muzajo, Samsung trdno verjame v njihovo svetlo prihodnost. Kot pojasnjujejo, so izbrali ime Youm, pod katerim bo znana celotna linija upogljivih zaslonov. Ti bodo zasedli več mest, ne le telefone. Uporaba pa bo najrazličnejša.

Idej je mnogo. Samsung je pokazal delujoč pametni telefon, ki je imel OLED-zaslon napet čez stranico in preko robov. Tako je uporabnik lahko po spremembi barve robov videl, da je prejel sporočilo, četudi je bil telefon na mizo položen obrnjen na glavo. Oziroma telefon je lahko obrnjen tudi povsem navadno, pa boste videli sporočilo, četudi ga boste pogledali pod kotom 90°. Mimogrede je Samsung pokazal še nekaj zaslonov, ki niso bili vgrajeni na pametne telefone. Kot pravijo, bo tehnologija na voljo kmalu (kdaj natančno, še ni znano) in naj bi našla mesto ne le v pametnih telefonih, ampak tudi tablicah in podobnih napravah.