USB 3.0 dvakrat hitrejši

Matej Huš

7. jan 2013 ob 20:33:20

Na letošnjem CES-u smo videli še eno dobrodošlo novost. Standard USB 3.0, ki podpira hitrost prenosa podatkov do 5 Gb/s, bo dobil dvojno pohitritev in novo ime SuperSpeed USB. Iz USB 3.0 Promoter Group so sporočili, da je nared posodobitev standarda, po kateri bo ta sedaj omogoča prenos podatkov s hitrostmi vse do 10 Gb/s. Poteza je skorajda pričakovana.

Prav to hitrost namreč podpira predlani predstavljen Thunderbolt. Zlasti Apple se je kar precej trudil, da bi standard kljub dragim kablom zaživel, in letos smo v večjih količinah začeli dobivati naprave s podporo za Thunderbolt. USB 3.0 ima bistveno širšo množico podpornikov (največji med njimi so recimo HP, Intel, Microsoft), zato se za podporo ni bati. Dodatna prednost bo združljivost nazaj in naprej (vse do USB 2.0).

Standard bo sedaj na vpogled proizvajalcem, ki bodo pripombe lahko sporočili do konca tega četrtletja. Če bo šlo vse po načrtih, bo novi, hitrejši USB 3.0 dokončan do polletja, naprave pa ne bi smele veliko zamujati. Intel in Microsoft sta že izrazila zadovoljstvo z novim standardom in njuno podporo.