Odstopil je Richard Stallman, guru prostega programja

Dare Hriberšek

19. sep 2019 ob 15:01:30

Richard Stallman, iniciator razvoja GNU leta 1983 in človek, ki je praktično vse svoje javne nastope posvetil razvoju in promociji brezplačne programske opreme, je odstopil kot predsednik in član uprave Free Software Foundation (to je sam ustanovil leta 1985) in s svoje pozicije v laboratoriju CSAIL ( Computer Science and Artificial Intelligence), ki deluje v okviru MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Odstop je posledica številnih javnih pozivov, ki to so zahtevali potem, ko je Stallman v pismu poskušal braniti znanstvenega kolego Marvina Minskyja, ki naj bi spolno napadel eno od žrtev razvpitega Jeffreya Epsteina. V sporočilu, poslanem na poštne naslove sodelavcev v CSAIL, je zapisal, da se je žrtev storilcu najverjetneje prostovoljno predala. Pri tem je mimogrede še omenil, da ni bistvene razlike, če je žrtev spolnega nasilja stara 17 ali pa morda 18 let. Sporočilo je nato zašlo v medije in Stallman se je znašel v viharju ogorčenja javnosti in sodelavcev.

Stallmanov odstop je sicer samo nadaljevanje sage o MIT in pokojnem Epsteinu, za katerega se je izkazalo, da je sloviti univerzi doniral najmanj 800.000 ameriških dolarjev, po spet drugih podatkih pa skupaj s še nekaterimi poslovnimi prijatelji kar 7,3 milijona USD. Pred dobrim tednom dni je zaradi tega moral odstopiti direktor medijskega laboratorija MIT, Joi Ito, za katerega se je izkazalo, da je poskušal prikriti izvor Epstainovih donacij in jih prikazati kot anonimne.