Ubuntu po novem Pay what you want

Mandi

12. okt 2012 ob 07:10:18

Ubuntu zadnje čase pospešeno išče možnosti za služenje - cekin za cekinom. Aprilski 12.04 LTS je tako iz privzete inštalacije odstranil Banshee zavoljo nesporazuma o tem, kdo bo letno pobral tri dolarske tisočake provizij iz integrirane Amazonove glasbene trgovine (nadomestil ga je primerno skonfiguriran Rhythmbox).

Konec meseca prihajajoči 12.10 bo v Unity-jevem zaganjalniku vključeval posebno lečo, ki bo med zaganjanjem programov ali iskanjem skozi glasbeno zbirko sproti pogledala še, ali Amazon prodaja kaj pod tem imenom, seveda spet z nekaj provizije za Canonical v primeru nakupa. Uporabniki te poteze niso najbolje sprejeli, predvsem zato, ker pride prednameščena, tako da se podatki o uporabnikovi rabi namizja pošiljajo na Amazon brez njegove privolitve (Opt-in). Opt-out je možen z odstranitvijo leče unity-lens-shopping.

Čisto sveži eksperiment, ki bo bržkone veliko povedal o ceni bodočih različic Ubunta (13.04 naslednje leto, oz. 14.04 lts še leto potem), je nov Pay What You Want dialog, ki uporabnika pred prenosom namestitvene slike poprosi za nekaj denarja preko storitve PayPal. Plačilo ni obvezno, obenem pa znesek izbere uporabnik sam, ter ga poljubno razporedi med posamezne razvojne skupine pri Canonicalu, po stilu Humble Indie Bundle. Tako lahko "pokažete nekaj ljubezni" za ekipe, ki razvijajo namizje, phone/tablet različico, skrbijo za sodelovanje z avtorji paketkov, za organizacijo dogodkov, idr. Privzete nastavitve dodelijo 2 dolarja za vsako opcijo, torej 16 dolarjev skupaj, kar v resnici niti ni veliko, sploh glede na to, da večina uporabnikov Ubuntu namesti na računalnik, za katerega so že plačali licenco za Okna oz. OS X (ob tej priložnosti lepa hvala Microsoftu in partnerjem, ker tako šalabajzarsko vračajo Windows Tax, ter Applu, ker jim to sploh ne pride na pamet).

Odzivi so spet pisani, od podpore pa do jeze, češ kaj se pa ja gredo, saj vendar samo pakirajo brezplačne programe na kup. Resnici na ljubo to počno tudi druge distribucije, npr. Mint, tako da lahko dolgoletnim uporabnikom sigurno priporočimo donacijo ob naslednjem prenosu. Bi pa bilo lepo od Canonicala, da naslednjič vnaprej preveri mnenje skupnosti. Dosedanja serija enostranskih odločitev, kot zgoraj, jih je namreč že pošteno zažrla v dobro ime.

Mimogrede, Humble Indie Bundle po novem prodaja tudi e-knjige.