Univerzi prisojena milijardna odškodnina zaradi kršitve patentov

Matej Huš

28. dec 2012 ob 08:21:11

Ko pišemo o patentnih tožbah, je običajno ena izmed strank bodisi Microsoft, Google, Samsung, Apple ali kateri izmed drugih velikanov bodisi kakšen patentni trol, ki ničesar ne proizvaja, temveč zgolj izsiljuje z nakupljenimi patenti. Če pa omenimo še milijardne odškodnine, se nam v misli hitro prikrade Evropska komisija. To pot bi se zmotili. Ameriško sodišče je milijardno odškodnino prisodilo univerzi.

Marvell Technology je uveljavljen, a v širši javnosti ne preveč znan proizvajalec elektronike. Proizvajajo zlasti specialne procesorje, krmilnike in omrežno opremo. Sodišče v ZDA je v postopku Carnegie Mellon University (to je univerza, kjer je študiral tudi Jernej Barbič, ki si ravno te dni dopisuje z Romanom Jeralo) zoper Marvell razsodilo, da mora slednji univerzi plačati 1,17 milijarde dolarjev odškodnine za kršitev dveh patentov. To je eden največjih zneskov v zgodovini, ki se lahko v ZDA primerja s sodbo Apple proti Samsungu (in še dvema večjima, a malo manj znanima primeroma), v Evropi pa s primerom EU zoper Intel ter pred tem Microsoft.

Gre za patenta, ki sta plod raziskovalnega dela CMU-jevega profesorja Joséja Moure in njegovega doktorskega študenta Aleksandarja Kavčića (sedaj predava na Univerzi v Havajih, sicer pa je diplomant beograjske univerze), ki pokrivata metodo za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti branja podatkov z magnetnih medijev. Med postopkom je Marvell trdil, da sta patenta neveljavna, ker da je isto stvar patentiral že Samsung pred tem. Porota temu ni verjela in je Marvell spoznala za krivega. Ker je kršitev patentov namerna, ima sodnik pensilvanskega sodišča možnost, da prisodi trojno odškodnino.

Univerza je z razsodbo zadovoljna in poudarja, da gre za veliko zmago raziskovanja in akademskega dela. Marvell se še ni odzval, so pa njegove delnice izgubile dobro desetino vrednosti. Marvell se bo bržkone na razsodbo pritožil in v prizivnih postopkih sodišča navadno zmanjšajo odškodnino, ki jo za kršitev patentov prisodi porota.