HTML5 končan, standard sledi leta 2014

Matej Huš

19. dec 2012 ob 01:41:22

Po dolgih letih razvoja je prihajajoči spletni standard HTML5 končan, so sporočili iz konzorcija W3C, ki je skrbel za njegov razvoj in bo nadzoroval tudi standardizacijo. S tem HTML5 še ni postal certificiran W3C-jev standard in do tja vodi še dolga pot. Je pa s tem HTML5 pridobil vse funkcionalnosti, ki jih bo podpiral tudi v standardizirani verziji, tako da se lahko razvijalci spletnih strani in pisci brskalnikov zgledujejo po njem. Poleg HTML5 je dokončan tudi Canvas 2D - oba najdemo že v osnutku standarda kot HTML5.1 in Canvas 2D Level 2.

HTML5 naj bi postal polnokrvni standard sredi leta 2014. Takrat bo W3C objavil dokončni HTML5 Recommendation, ki bo zavezujoč. Kljub temu si je HTML5 pot na internet do neke mere utrl že sedaj, saj ga vedno več strani podpira v vedno večji meri, čeprav do danes sploh ni bilo (uradno) znano, kaj bo na koncu postalo del standarda in kaj ne. Imel je tako nasprotnike, med katerimi je bil najglasnejši Zuckerberg, kot tudi zagovornike.

HTML5 je po besedah W3C osrednji element prihajajočega odprtega spleta, kjer ne bo več zaprtih lastniških formatov. Glavna prednost HTML5 je prenosljivost, saj bo omogočal poganjanje spletnih aplikacij na različnih napravah in platformah, medtem ko jih bo treba napisati le enkrat.