Zuckerberg spregovoril o zmotni odločitvi za HTML5

Mandi

12. sep 2012 ob 20:24:41

V svojem prvem javnem govoru po (zelo uspešni) majski izdaji delnic je Mark Zuckerberg nekoliko osvetlil svoj pogled za slabe poslovne rezultate. Povedal je, da jih pesti zlasti šibka rast mobilnega trga, to pa zato, ker so se nekoliko prenagljeno odločili za mobilno prisotnost na "moderni način", skozi HTML5 spletno stran, namesto da bi ostali pri preverjenem načinu pisanja namenskih mobilnih aplikacij.

HTML5 naj "preprosto še ne bi bil zrel", pravi Mark. Kot ključno težavo je izpostavil počasnost nalaganja podatkov, težave z enotnim izgledom in obnašanjem čez različne platforme, ter splošno počasnostjo izvajanja, tako da morebitni časovni prihranek zaradi enotnega razvoja spletišča za vse platforme hitro zvodeni. Rečeno se že odraža v številkah, saj so na ameriškem trgu mobilnega oglaševanja trenutno zgolj četrti, za (seveda) Googlom, Pandoro in Twitterjem. To je precej slabo, upoštevajoč dejstvo, da že več kot polovica njihovih uporabnikov uporablja predvsem mobilni vmesnik.

Podjetje se je zato odločilo obrniti ploščo in se vrniti k razvoju nativnih odjemalcev za svoje spletišče. iOS verzijo so izdali konec avgusta, verzija za Android pa je že v delu. V spremljajočem intervjuju je dodal, da se že pozna. Branost vnosov v feedu naj bi se že podvojila, pa da mobilni iOS oglasih dosegajo več klikov kot pri spletnih. Še več dobrot naj bi sodeč po načrtih prišlo v naslednjih 6-9 mesecih, ko bodo prenovljene in boljše integrirane razvojne ekipe dostavile svoje izdelke. Borzni parket je na rečeno na splošno reagiral dobro, s 5% dvigom delnice v zadnjih 24 urah, vendar je še to komaj zadoščalo za povratek nad 20 dolarjev na delnico. Nekateri analitiki sicer napovedujejo rast do vsaj 30 dolarjev na delnico, kar pa je še daleč od začetne ponudbe, s katero so se tako zelo opekli še premnogi.