SlideShare nadomešča Flash s HTML5

Matej Huš

29. sep 2011 ob 01:49:10

Priljubljena spletna stran SlideShare, ki jo za deljenje svojih predstavitev oziroma izvlečkov iz njih mesečno uporabi 58 milijonov uporabnikov in ima več kot 16 milijonov registriranih rednih uporabnikov, se je popolnoma znebila Flasha na svojih spletnih straneh. Po prenovi strani so te napisane izključno v skladu standardu HTML5, kar omogoča polna dostop in uporabniško izkušnjo tudi na mobilnih napravah brez podpore Flashu (recimo Applove).

Hkrati naj bi bila stran tudi 30 odstotkov hitrejša in 40 odstotkov vitkejša, kar bo dodatno pospešilo delovanje. Ker bodo predstavitve, ki ne bodo več prekodirane v Flash, berljive tudi pajkom iskalnikov, bodo strani dobivale bistveno boljše položaje v rangiranju pri iskanju po ključnih besedah z iskalniki. Tudi tekst v dokumentih sedaj lahko, če avtor to dovoli, kopiramo.

Za spremembo so se odločili, ko so spoznali, da drobitev strani in inženirskega časa v razvoj individualnih aplikacij za posamezen način dostopa (recimo Windows, Android, iOS) dolgoročno ni vzdržna. Alternativa je seveda standard HTML5, ki ima dovolj široko podporo in omogoča vse to, za kar je bil doslej zadolžen Flash. Vse nove vsebine bodo odslej avtomatično prekodirane v HTML5, medtem ko bo pretvorba že obstoječih vzela naslednjih nekaj tednov (stran je vendarle stara pet let).