W3C in WHATWG sprta okoli usode HTML5

Mandi

23. jul 2012 ob 07:38:11

Razvoj standarda HTML5 bo po novem potekal po dveh, ločenih poteh - obe standardizacijski telesi, ki sta doslej sodelovali, namreč zaradi nepremostljivih razlik prekinjata sodelovanje.

Srž spora je predvsem v hitrosti dela, ter pripravljenosti za sprejem sprememb. World Wide Web Consortium (W3C), ki ima čez večino ključnih spletnih standardov, naj bi bil namreč preveč počasen in okoren. Njihova različica HTML5 specikacije bi morala sprva biti končana na sv. Nikoli (tam 2020), ker so se namesto na HTML usmerili predvsem na nikoli prav sprejeti XHTML (HTML po XML pravilih), potem pa lani obrnili ploščo, zamrznili delovno različico za nadaljnje predloge, in obljubili priporočilo še leta 2014. Druga skupina, Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATTG), s tem ni pretirano zadovoljna. Ideja za HTML5, takrat še pod imenom Web Applications, je nastala pri njih, a so jo nekaj let družno predali v delo skupaj z W3C. Zdaj jih skrbi, da bo parafirana zgolj polovičarska različica sporazuma, saj številni elementi standarda še niso povsem dorečeni. Nazadnje so se denimo kregali okoli slik, ki bi se prilagajali velikosti in namenu naprave (ena različica za telefone, ena za tablete, ena za pc-je, idr), pri čemer je w3c nagibal proti novi oznaki <picture> medtem ko je WHATTG v svojo različico specifikacije enostransko implementiral nov atribut srcset Dalje se WHATWG nagiba k enotni specifikaciji, W3C pa k razbitju problema na manjše podspecifikacije; vse to povzroča nenehne probleme pri usklajevanju sprememb med obema tekstoma.

WHATWG so 2004 ustanovili Apple, Mozilla in Opera kot odgovor na počasno delo znotraj konzorcija W3C, njegov ključni član pa je Ian Hickson (Hixie), sicer tudi avtor priljubljenih Acid testov za ugotavljanje kompatibilnosti brskalnika s specifikacijami.

Hixie je že kloniral vse odpre hrošče (zadeve) v Bugzilli, ki jo za potrebe vodenja standarda gosti W3C. Zdaj imata delovni skupini vsaka svoj set hroščev, kar bo bržkone vodilo v libre- vs. openoffice situacijo, kjer ima vsaka od izvedenk nekaj, kar si želiš, ne pa tudi vsega. W3C misli pač dokončati specifikacijo, WHATTG pa se nagiba bolj k ideji "žive specifikacije" (living specification), ki bi bila bolj odprta za novitete.

Kar se tiče brskalnikov, najbrž ne bo posebnih sprememb. Firefox in Chrome bosta še vedno tekmovala v podpori za najbolj sveže zmogljivosti, Microsoft pa bo z zaostankom v IE dodajal le tiste, brez katerih pač ne bo šlo. Še najmanj veseli bodo razvijalci, za katere delitev pomeni samo še več testiranja na različnih napravah. Ena od ovir za resnično uveljavitev HTML5 video oznake je prav slaba standardiziranost njene upodobitve v različnih brskalnikih oz. posebej na mobilnih naparavah. O problemih s kodeki (Namizni Firefox nima h.264 dekoderja, mobilni pa skuša uporabiti kar sistemskega, če je) smo že pisali, seveda pa so tu še druge malenkosti, npr. autoplay, thumbnail, pavziranje, polnozaslonski način, seznami predvajanja (playlists) in še marsikaj, kar na iPadu ni izvedeno enako kot na katerem od Androidov.