Raspberry Pi dobil še svojo spletno trgovino Pi Store

Matej Huš

18. dec 2012 ob 06:48:03

Raspberry Pi je fenomen, ki se je nepričakovano dobro prijel. Računalnik v velikosti kreditne kartice, ki stane 25 oziroma 35 dolarjev, odvisno od modela, je namreč tako zaželen, da proizvodnja s težavo dohaja povpraševanje. Letos so jih prodali že več kot tri četrtine milijona. In ker je bil namenjen zlasti za poučevanje programiranje in kot poceni element za domače medijske centre, avtomatizacijo postopkov, SCADA, robotiko itd., uporabniki zanj pišejo kopico programske opreme. Odslej jo lahko delijo na spletni trgovini Pi Store.

Postavil jo je Eben Upton, ki je svoj čas delal na Cambridgeu. Njen namen je preprost - ponuditi želi platformo, kjer bi lahko mladi (in tudi ne tako zelo mladi) ustvarjalci z javnostjo delili svoje izdelke za Raspberry Pi. To lahko storijo brezplačno ali pa poizkusijo zaslužiti kakšen funt žepnine. Hkrati je to tudi možnost za lep pregled, kaj vse ljudje počno z raspberryjem. Zanimivo je, ugotavlja Upton, da je veliko kupcev raspberryja v resnici 40-letnikov, ki se nostalgično spominjajo svojih časov na zx spectrumih. Kljub temu fundacija ostaja zavezana svojemu osnovnemu poslanstvu, to je računalniškemu opismenjevanju otrok in povezovanju s šolami.

Na Pi Store najdemo vse mogoče. Kodo, knjižice, slike, avdio in video posnetke, skratka vse, kar ima povezavo z raspberryjem pi in teče na njem. Tudi igre, kot jo lahko vidite spodaj.

Mimogrede, če vas zanima, kje vse poganjajo RaspBerry Pi, si to lahko pogledate na zemljevidu.