Uradno ohišje za Raspberry Pi je tu

Matej Huš

18. jun 2015 ob 16:46:21

Predelav, dodatkov in nadgradenj vseh modelov Raspberryja Pi smo videli že ničkoliko, tudij ohišij, a o prvem uradnem ohišju moramo napisati nekaj vrstic. Za osem evrov (šest funtov) je mogoče dobiti uradno plastično ohišje Fundacije, ki se združljivo z drugo generacijo Raspberry Pi 2 vseh modelov. Za šest funtov dobimo elegantno obilkovano plastično ohišje s štirimi USB-priključki, ethernetom, HDMI in 3,5-mm avdio priključkom - vse, kar ima Raspberry Pi B+.

V Fundaciji Raspberry je zgodba ravno tako pomembna kot končni izdelek, zato so predstavili ozadje dizajniranja in izdelave ohišja. Zgodba se je začela že pred poltretjim letom. Za dizajn je poskrbelo podjetje Kinneir Dufort, ki je v končni fazi pripravilo tri modele. Eben Upton, gonilna sila in izvršni direktor Raspberry Pi, in Gordon Hollingworth, vodja programske opreme, sta predloge še nekoliko spremenila, in na koncu je Kinneir Dufort pripravil res dober dizajn z imenom Construct.

Zanimiva je zlasti druga faza, ki po Hollingworthovem pričevanju ni bila enostavna. Vlivanje plastike sploh ni tako enostavno, kot bi mislili, zato so zamenjali prvega proizvajalca in na koncu izbrali britansko podjetje T-Zero. Princip je enostaven - vzamemo kovinski kalup, raztalimo plastiko ter dodamo barvila in aditive, vlijemo v kalup pri kontrolirani in dobimo plastično ohišje. V praksi potrebujemo visoke tlake, ravno pravo temperaturo in hitrost vlivanja ter vlečenja, saj plastika ni najbolj hvaležen material za obdelavo, različna debelina vzorca pa ne pripomore k enostavnosti.