Apple in Google skupaj odkupujeta Kodakove patente

Matej Huš

11. dec 2012 ob 07:35:17

Redko beremo, da Apple in Google sodelujeta, a ko gre za velike denarje, to ni nič čudnega. Patenti so posebej zanimiva kategorija, kjer se obračajo stotine milijonov, zato najdemo tam tudi precej neobičajna zavezništva. Eno izmed takšnih je skupen nastop Appla in Googla v pogajanjih za odkup Kodakovih 1100 patentov.

Spomnimo, da je Kodak januarja letos začel postopek prisilne poravnave, ker so obveznosti podjetja presegle njegov kapital. Podjetje pred propadom rešilo 950-milijonsko posojilo Citigroupa, ki so ga dali z ostrimi pogoji. Kodak je moral prodati oddelek za proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer (kar malce ironično za izumitelja digitalne fotografije), prav tako pa so se obvezali, da bodo prodali 1100 patentov iz svojega portfelja. Nadejali so se, da bodo z njimi iztržili dve milijardi dolarjev, a bodo bržkone nanesli vsega četrtino tega zneska. Ceno je zbila tudi pritožba proti Applu in RIM-u pred ITC-jem, ki jo je Kodak izgubil in se tako pod nosom obrisal za visoke licenčnine, ki si jih je obetal od teh velikanov.

Patentni portfelj je bil torej na prodaj, a tudi kupci niso več neumni. Nortelovi patenti so bili namreč prodani za 4,5 milijarde dolarjev konzorciju podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM in Sony. Google je tedaj nastopil sam in ponudil 3,14159 milijarde dolarjev - ter izgubil zaradi prenizke ponudbe. Patentov je resda 6000, a cena 750.000 dolarjev na patent je bila vseeno ogromna. Zato ni čudno, da sta Apple in Google sedaj nastopila v partnerstvu. Korist je obojestranska in dvojna. Tako sta preprečila, da bi eden drugemu hodila v zelje z napihovanjem cene na dražbi. Po drugi strani pa si bosta patente navzkrižno licencirala in tako zavzela nevtralni položaj, s čimer bosta preprečila medsebojne tožbe na osnovi novih patentov. Osmoljenec je tu Kodak, ki bo prejel precej manj, kot si je obetal. Kodaku je imel ob razglasitvi prisilne poravnave negativni kapital v višini 1,7 milijarde dolarjev, do danes pa so pridelali še pol milijarde dolarjev dodatne izgube. Novembra so dobili še eno posojilo v višini 830 milijonov dolarjev, od katerega bo šla polovica za odplačilo starih kreditov. Pogoj za pridobitev je bila prodaja patentnega portfelja vsaj za 500 milijonov dolarjev.