Kodak ukinja proizvodnjo digitalnih fotoaparatov in kamer

Matej Huš

11. feb 2012 ob 12:20:36

Pretekli mesec smo pisali, da je podjetje Kodak na robu propada. Podjetje je imelo v zadnjih letih vedno več težav, saj so prihodki upadali in v največji meri prihajali le še iz naslova licenčnin. Od leta 2005 so poslovali z izgubo, obratna sredstva pa so si zagotavljali s posojili. Zato so januarja napovedali začetek postopka prisilne poravnave, s katero bodo rešili vsaj del podjetja.

Ta teden so napovedali, da bodo v prestrukturiranju ukinili proizvodnjo digitalnih fotoaparatov, videokamer in digitalnih okvirjev za slike. Odločitev je ironično-simbolična, saj je prav Kodak izumil digitalni fotoaparat in tako zakoličil novo dobo fotografije, ki pa je sami niso dobro razumeli. Prvi črnobeli digitalni fotoaparat z 0,1 megapiksla so izdelali davnega leta 1975, a iznajdbe niso znali pravilno tržiti. Do preloma tisočletja so v razvoj digitalne fotografije investirali več milijard dolarjev, odkritja pa so danes del vseh digitalnih fotoaparatov. A podjetje so sčasoma prehiteli japonski konkurentje, ki so ponujali več (ali vsaj ne bistveno manj) po nižji ceni.

Sedaj bo Kodak svojo proizvodnjo preusmeril v barvne tiskalnike za domačo rabo, hitre brizgalne tiskalnike za podjetja in izdelavo programske opreme. Na tem področju je Kodak zelo konkurenčen, saj so njegovi tiskalniki znani kot najbolj varčni s črnilom, ponujajo pa celo vrsto dodatnih bonbončkov, kot je recimo oddaljno tiskanje. Proizvodnja analognih fotoapratov ostaja v Kodaku.

Vso svoje znanje s področja digitalne fotografije in kamer bodo v obliki patentov in blagovnih znamk prodali. Z ukinitvijo dela proizvodnje pričakujejo prihranek v vrednosti 100 milijonov dolarjev letno. To pa po vsej verjetnosti ne bo dovolj, saj je bila izguba v letu 2010 kar sedemkrat višja, zato se nadejajo tudi prihodkov iz naslova dodatnih licenčnin.