Facebook želi spremembe politike zasebnosti, EU skeptična

Matej Huš

23. nov 2012 ob 07:12:10

Facebook je ta teden najavil spremembo svoje politike zasebnosti in upravljanja (Privacy and Governance), ki bo kar precej oklestila možnost udejstvovanja uporabnikov pri odločanju o spremembah Facebookovega ravnanja z osebnimi podatki. O spremembah bo potekala javna razprava do 28. novembra, oglasili pa so se tudi že evropski varuhi zasebnosti.

Od leta 2009 namreč Facebook uporablja model kolektivnega upravljanja, ki omogoča referendumsko odločanje. O vsaki spremembi politike, ki zadeva pravice uporabnikov, se razpravlja na Facebookovih straneh. Če tema prejme več kot 7000 komentarjev, se na Facebooku razpiše glasovanje o spremembi. Če se ga udeleži vsaj tretjina vseh registriranih uporabnikov (to je skupno sedaj okrogla milijarda), so rezultati glasovanja obvezujoči. Facebook pravi, da so to prerasli, saj so sedaj veliko podjetje, ki kotira na borzi in si ne more več privoščiti takšnega odločanja.

Facebook trdi, da trenutna ureditev vzpodbuja nekonstruktivne komentarje, ki jih vzpodbujajo agitatorji, kakršen je Max Schrems, ne prispevajo pa h kakovosti razprave. Zato bo vse skupaj odslej potekalo drugače. Uporabniki bodo lahko svoje pripombe, mnenja in vprašanja posredovali prek posebne strani, nanje pa bodo dobili odziv iz Facebookove službe za zasebnost, ki jo vodi Erin Egan.

Hkrati Facebook obljublja še številne nove izboljšave. Predvsem naj bi poenostavili in napravili bolj pregledno določanje, kaj na Facebooku je vidno komu. Primer so opomniki pri urejanju zidu (oziroma Timelina), ki nas opozorijo, da je kljub izbrisu posamezen vnos še vedno viden drugod in kje to je. Kako bo to delovalo v praksi, še ni moč videti.

Irski informacijski pooblaščenec Gary Davis se je takoj odzval, saj ima Facebook prav na Irskem sedež evropskih operacij. Od Facebooka zahteva takojšnja dodatna pojasnila, kaj točno bodo reformirali in kako bo to vplivalo na uporabnike in njihovo pravico do zasebnosti. Povedal je, da bodo temeljito preučili spremembe in v primeru, da bo Facebook zanje po evropskem pravu potreboval izrecno privoljenje uporabnikov, to tudi zahtevali. Irci so Facebook prijeli precej na kratko, saj so septembra letos dosegli ukinitev prepoznavanja obrazov in izbris vseh zbranih podatkov. Facebook se je na grožnje že odzval in za medije poudaril, da so v stalnem stiku z varuhi zasebnosti v Evropi.