Intel in HP predstavila nove Itaniume (Poulson)

Matej Huš

10. nov 2012 ob 13:26:06

Intel in Hewlett-Packard sta na novinarski konferenci predstavila nove procesorje na arhitekturi Itanium. Druga generacija Itaniumov nosi kodno ime Poulson in je nazaj združljiva s prvo generacijo Tukwila. Njihov obstoj so predstavili že lani, sedaj pa so novi procesorji dobavljivi.

Itaniumi imajo zelo zanimivo zgodbo, saj lani sploh ni bilo jasno, ali jih bo Intel še razvijal ali ne. Oracle je namreč lani marca napovedal, da ne bo več razvijal programske opreme za Itanium, zaradi česar ga je Hewlett-Pacakrd tožil, saj je bila to kršitev pogodbenih obveznosti. Saga je dobila povsem nove razsežnosti, ko so dokumenti potrdili Oraclove očitke, da Hewlett-Packard plačuje vrtoglave zneske Intelu, da ta ne ukine razvoja platforme Itanium. Oracle je moral nadaljevali razvoj programske opreme, čeprav je bilo jasno, da se Intelu razvoj Itaniuma ne izplača in bi ga bil brez Hewlett-Packardovih finančnih injekcij že zdavnaj upokojil. HP pa proda 90 odstotkov Itaniumov v svojih sistemov, zato je zelo zainteresiran, da Itanium ne umre.

Sodeč po dogajanju, bi pričakovali, da bo Intel sicer še migal na področju Itaniumov, a da novih presežkov ne bo. Zmotili bi se. Poulson (serija Itanium 9500) prinaša ogromno novosti. Najočitnejša je pomanjšava litografije, saj je zgrajen v 32 nm tehnologiji. Poulson tudi zmore izvesti 11 ukazov na cikel, medtem ko jih je prva generacija zmogla zgolj šest. Izboljšana je zmožnost večnitenja, med jedri pa so sedaj hitrejše povezave QPI. Tretjenivojski predpomnilnik ni več dodeljen vsakemu jedru posebej, ampak je deljen. Itaniumi imajo osem jeder s hitrostjo od 1,73 do 2,53 GHz (odvisno od modela), a v mirovanju (idle) porabijo kar 80 odstotkov manj energije kakor predhodniki. Poulson je kar 2,5-krat hitrejši od Tukwile, dodaja Intel.

Prihodnost ostaja meglena. Poulson bo dobil vsaj enega naslednika, saj mu bo sledil Kittson nekje v letu 2014. O njem ni znanega še nič, razen modularnega dizajna in združljivosti s Xeonom E7.