Oracle ukinja razvoj za Itanium, Intel in HP razočarana

Matej Huš

24. mar 2011 ob 12:59:43

Oracle je napovedal, da bo prenehal razvijati programsko opremo za Intelovo platformo Itanium, ker da "se bliža izteku življenjske dobe". Čeprav se Intel trudi pokazati, da je Itanium še vedno v dobri kondiciji in popularen - navsezadnje so prejšnji mesec predstavili novo serijo Itaniumov Paulson - izgubljajo podpornike. Lani jo je odrekel Microsoft, Red Hat pa že leto pred tem.

V izjavi za javnost je Oracle zapisal, da so se po več pogovorih z vodstvom Intela odločili ustaviti razvoj programske opreme za Itanium, saj je Intel dal jasno vedeti, da je prihodnost v platformi x86. Intel medtem pravi, da se Itanium ne poslavlja. Nasprotno, delo na platformi poteka z nezmanjšano intenzivnostjo naprej. Nedavno predstavljenemu Paulson namreč sledi Kitson, v načrtih pa so že nove generacije čipov.

Tudi Hewlett-Packard je poudaril, da bodo nadaljevali razvoj svojega operacijskega sistema HP-UX, ki bo še naprej podpiral Itanium, ki je torej daleč od krste. Njihovi načrti segajo deset let v prihodnost in v njih je za vsa ta leta mesto odmerjeno tudi Itaniumu. Oracle naj bi namreč želel z ukinitvijo podpore za Itanium favorizirati svojo (od nakupa Suna) platformo SPARC, mu očitajo v HP-ju.