Oracle: HP plačuje Intelu, da ta ne pokoplje Itaniuma

Matej Huš

22. nov 2011 ob 16:31:24

Oracle je marca napovedal ukinitev razvoja programske opreme za Intelovo platformo Itanium, kar je dvignilo veliko prahu pri njegovih največjih podpornikih Intelu in HP-ju. Oracle namreč od prevzema Suna navija za svoje strežnike in podatkovne baze, ki so Itaniumom neposredna konkurenca, zato želi uporabnike privabiti k sebi. HP ima po drugi strani s prodajo strežniških sistemov Itanium in operacijskega sistema HP UX velike dobičke, zato so napovedali tožbo zoper Oracle in jo junija dejansko vložili. V njej Oraclu očitajo kršitev pogodbenih obveznosti.

Oracle se bori dalje. Ta teden so sodišču predložili izjavo, v kateri HP neposredno obtožujejo podkupovanja Intela. Oracle namreč trdi, da bi bil se Intel že zdavnaj odločil, da platformo Itanium pokoplje, če bi se ravnal po ekonomskih zakonitostih. Medtem pa naj bi HP Intelu plačeval večje zneske, da ta vzdržuje razvoj in proizvodnjo itaniumov ter strankam daje lažni vtis, da je platforma še živa in ima prihodnost. To je v nasprotju s HP-jevimi predhodnimi izjavi, ko so dejali, da je Intel sam sprejel odločitev za nadaljnji razvoj itaniumov. Trenutno sta namreč napovedani še vsaj dve generaciji, to sta Poulson in Kittson.

Intel navedb ni komentiral. Njihov tiskovni predstavnik Chuck Mulloy je povedal, da podjetje ni udeleženo v tožbi, zato izjav ne dajejo. HP-jev tiskovni predstavnik Michael Thacker pa je očitke komentiral z besedami, da gre za "obupane taktike zavlačevanja, s katerimi želi Oracle podaljšati hromečo negotovost, ki na trgu vlada od marčevske najave o ukinitvi razvoja, s čimer je Oracle prekršil pogodbene obveznosti".

Motiv Oracla je jasen. S prevzemom Suna so skozi velika vrata vstopili na trg strežnikov, kjer ima HP velike ambicije in velik tržni delež. S tem se je začelo krhati 30 let staro partnerstvo med Oraclom in HP-jem, ki ga je načel že Hurdov prestop k Oraclu. Oracle želi pridobiti čim več strank, ki se bojijo za prihodnost podpore Itaniumu. HP po drugi strani proda 90 odstotkov vseh procesorjev na platformi Itanium, zato so najbolj motivirani za nadaljnji obstoj arhitekture.