Apple predstavil lep venček novosti

Primož Resman

23. okt 2012 ob 21:44:36

Applova prireditev je mimo, predstavili pa so vse že pričakovane novosti, poleg nekaterih zanimivih presenečenj.

Da, iPad Mini je realnost. Ima zaslon z ločljivostjo 1024 x 786 pikami v diagonali 7,9 palca, kar se skorajda popolnoma sklada z napovedmi. Je tanjši od vseh ostalih Applovih tabličnih naprav, debelina meri vsega 7,2 mm, obenem pa tehta manj kot polovico trenutnega 10-palčnega iPada (Mini tehta dobrih 300 gramov). Zaslon poganja dvojedrni procesor A5, na zadnji strani slike zajema senzor s 5 milijoni točk, z računalnikom se povezuje prek vmesnika Lightning, na voljo pa so različice s 16, 32 in 64 GB pomnilnika, tako zgolj z WiFi kot z WiFi in mobilno povezljivostjo. Naprodaj bo 2. novembra v obilici držav, že v prvem valu tudi v Sloveniji.

Zanimivo je, da ima zelo tanko ohišje okrog zaslona, medtem ko so prav pri 10-palčnem iPadu pri Applu ponosno razlagali, da je širok rob bistveno bolj primeren za ročno uporabo, saj je rob primerno mesto za držanje, brez da bi zaslon zaznaval neželene dotike. Med predstavitvijo so malega iPada dodobra primerjali z Googlovim Nexus 7 (razen pri ceni in ločljivosti zaslona), kjer je v vseh testih jasno prevladal. Cena se v ZDA začne pri 330 dolarjih za 16 GB WiFi model, mobilna povezljivost se s 16 GB začne pri 460 USD, medtem ko vsaka pomnilniška stopnička ceni doda 100 dolarjev. Cene v Evropi oz. Sloveniji bodo verjetno, kot običajno, številčno skorajda enake, le v drugi valuti.

Ko smo iPad Mini primerjali s trenutno generacijo 10-palčnega iPada, nismo povedali, da je tudi ta nov. Na zunaj je pravzaprav enak 3. generaciji, a glavne razlike se skrivajo v notranjosti, kar je bila celotna tema današnje predstavitve. Dobili smo namreč popolnoma novo generacijo, torej 4., v kateri se namesto procesorja A5X skriva procesor A6X. Skorajda podvojili naj bi procesorsko in grafično zmogljivost, kar pomeni da je A6X po zmogljivostih naravnost zverinski. Razlika v procesorski moči pride na račun enakega preskoka, kot med A5 in A6, ni pa popolnoma jasno, od kod pride razlika v grafični moči, saj tako A5X kot A6X uporabljata štirijedrni PowerVR-ov grafični čip. Točnejše podatke je Apple, kot je v zadnjih nekaj generacijah procesorjev običajno, obdržal zase. Sicer se 3. in 4. generacija med seboj razlikujeta še po priključku Lightning, podpori svetovnim mobilnim omrežjem 4. generacije (LTE) in 720p kameri na sprednji strani v primeru iPada 4. generacije, cene pa ostajajo nespremenjene. Na voljo bo, tako kot iPad Mini, 2. novembra.

Poleg obeh iPadov so pri Applu dodobra prevetrili svoj nabor osebnih računalnikov Mac, katerim so se izognili v spomladanski posodobitvi. Že pred dnevi smo napovedali, da bo MacBook Retina dobil nekoliko manjšega bratca v obliki 13-palčnega MacBook Proja z visokoločljivostnim zaslonom. Za resnično se je izkazalo ugibanje, da bo ločljivost zaslona znašala 2560 x 1600 pik, kar je seveda podvojena ločljivost do sedaj običajnega zaslona na 13-palčnem MacBooku, obenem pa je bil seveda posodobljen podobno, kot 15-palčni Retina MacBook Pro. 13-palčnež je tako izgubil optični pogon, a pridobil dvojedrne procesorje Ivy Bridge in shrambo podatkov na SSD-jih. Od običajnega 13-palčnega MacBook Proja je tudi ta nekoliko tanjši in lažji, točno tako, kot pri 15-palčnih modelih. Spet je podobno, da ni mogoče izkoristiti nativne ločljivosti, saj so uporabniki pri vmesniku omejeni na ekvivalentnih 1680 x 1050 pik, medtem ko ima 15-palčnež možnost še za ekvivalent 1920 x 1080 pik.

Cene se začnejo pri 1700 dolarjih za 128 GB SSD-ja in 8 GB pomnilnika, standardno bosta na voljo še modela z 256 in 512 GB SSD-ja, po naročilu pa bo to mogoče razširiti na tri-četrt terabajta. Naročiti bo mogoče še 16 GB pomnilnika, pomembno pa je omeniti, da je na voljo zgolj v procesor Ivy Bridge vgrajen grafični čip. 13-palčni Retina MacBook Pro je na voljo zdaj.

Prenove je bil deležen tudi iMac, ki je tokrat tanjši, rob je debel vsega 5 mm (a se seveda odebeli proti sredini), LCD panel je nalepljen neposredno ob steklo, kar zmanjšuje odboje in nasploh izboljša vidljivost, notranjost pa je jasno posodobljena s procesorji Ivy Bridge. Na voljo sta le še 21,5-palčni (1920 x 1080 IPS panel) in 27-palčni model (2560 x 1440 IPS panel), optičen pogon je na voljo le v večjem modelu, ki je opremljen z nVidiinim grafičnim čipom GeForce GTX 660M. Manjši model se zadovolji z GeForce GT 640 M.

Najbolj zanimive so možnosti za shrambo, saj poleg običajnih trdih diskov in pogonov SSD, kot v 7. generaciji iMaca, Apple tokrat pri 27-palčnežu ponuja še hibridno možnost. 128 GB SSD-ja bo sparjenih s terabajtnim mehanskim trdim diskom, operacijski sistem pa bo sam skrbel za pravilno razporeditev datotek - sistemske in programske na SSD-ju, slike, filmi, glasba in podobno pa na mehanskem disku. Po naročilu je sicer na voljo 768 GB SSD-ja, 3 TB mehanski disk oz. hibridna opcija tako z 1 kot s 3 TB mehanskim diskom. Standardne konfiguracije pridejo z 8 GB pomnilnika, mogoče pa je naročiti še modele s 16 GB, 27-palčneža pa tudi z 32 GB pomnilnika. Vsi iMaci so opremljeni s štirijedrniki. Cene se začnejo pri 1300 dolarjih za manjši model, ki bo na voljo novembra, medtem ko bo večji naprodaj šele v decembru od 1800 dolarjev naprej.

Tretji izmed Macov, ki je bil deležen posodobitve, je Mac Mini. Zgodba je enaka, tudi tokrat je glavna novost Ivy Bridge v notranjosti, a za razliko od iMaca brez sprememb v zunanjosti. Serijska modela sta dva, običajni za 600 dolarjev (4 GB pomnilnika, 500 GB trdi disk) ter strežniška izdaja za 800 dolarjev (4 GB pomnilnika, 1 TB disk). Običajni Mini pride z dvojedrnim procesorjem, strežniški pa z izbiro dveh štirijedrnikom, poleg možnosti zamenjave terabajtnega pogona za 256 GB SSD oz. hibridni pogon z 1 TB mehanskim diskom. Pomnilnik je na obeh mogoče razširiti na 8 oz. 16 GB.

Kot običajno je Tim Cook razkril še nekaj splošnih podatkov. V prvem vikendu prodaje so uspeli prodati 3 milijone primerkov iPhone 5, kar naj bi bil rekord v začetku prodaje mobilnega telefona. Od predstavitve prvega iPada so prodali že 100 milijonov primerkov vseh treh generacij. Prek 200 milijonov naprav je po enem mesecu od izida že nadgrajenih na iOS 6, kar je verjetno največji delež nadgrajenih naprav v ekosistemu (Android ima npr. velike težave, saj je še vedno več kot pol naprav na Gingerbreadu oz. Android 2.3). Poslanih je bilo že 300 milijard sporočil prek sistema iMessages (trenutno približno 28.000 na sekundo), nameščenih prek 35 milijard aplikacij (teh je na voljo 275.000 zoglj za iPad, sicer pa skoraj tri-četrt milijarde), nasploh pa so razvijalcem izplačali že 6,5 milijarde dolarjev.

V trgovini s knjigami je na voljo 1,5 milijona različnih naslovov, medtem ko je bilo prenesenih oz. kupljenih že 400 milijonov knjig. iBooks so s tretjo različico nekoliko osvežili, zdaj je mogoče tekst brati v enem dolgem svitku (ni treba več listati levo-desno, temveč se lahko bere navzdol, kot spletno stran), citate je mogoče deliti na Facebooku in Twitterju, iBooks podpira že 40 jezikov, itd.