Novi Kindli

Mandi

28. sep 2011 ob 17:42:54

V New Yorku, v manjšem tonskem studijo na 37. zahodni ulici, se je pravkar zaključila Amazonova predstavitev novih Kindlov. Jeff Bezos je po kratkem povzetku sedanjih prodajnih uspehov predstavil 3 nove modele Kindla - Touch ($99), Touch 3G ($145) dolarjev, poceni različico za 79 dolarjev in potem končno še Amazonov tablet - Kindle Fire za $199.

Kindle Touch 3G naj bi postal najbolj prodajani Kindle ("We plan to sell many millions of those""). Ponuja izboljšani in na dotik občuteljiv e-ink zaslon ter 3G povezljivost, brez potrebe po pogodbi z mobilnim operaterjem. Tako kot za tretjino cenejši Touch bo na voljo novembra, prednaročila pa so se že začela. Še cenejši $79 kindle, brez zaslona na dotik ali tipkovnice, pa bo na voljo takoj. Ceno mislijo znižati tudi z oglasi opremljenim različicam, ki bodo zdaj poleg Living Social podpirali še dnevne podudbe za "Amazon Local".

Potem je tu najbolj pričakovan izdelek jutra, Kindle Fire tablet. 7" zaslon, dvojedrni procesor, teža malo manj kot pol kilograma, na voljo bo od srede novembra. Bezos med dogodkom ni skrival, da je mišljen kot neposredna konkurenca iPadu, tako po ceni ($199 proti $500, kolikor pride najcenejši iPad) kot po funkcijah. Možen bo instantni nakup knjig, glasbe in filmov iz Amazonove spletne trgovine, pri čemer se bo vsebina takoj prenesla na napravo (pri tem se je malo pohecal z Applovim značilnim USB kablom v roki). Za hitrejšo brskalno izkušnjo so pripravili poseben brskalnik Kindle Silk, ki po funkcionalnosti sliči na Opera Turbo. Spletne strani bodo pred prenosom do uporabnika šle skozi Amazonove strežnike, kjer se jih bo stisnilo, združilo slike ipd, in šele potem poslalo proti napravi. To naj bi prineselo velike prihranke pri nalaganju večjih in kompleksnejših strani, npr. Amazon.com, CNN.com.

Sodeč po zapisih je bila konferenca kratka in jedrnata. Nekoliko nenavadno je, da so jo izvedli na vzhodni obali (skoraj vse se drugače predstavlja v San Franciscu) in še to bolj ko ne v neuglednem objektu sredi trgovsko-industrijskega dela Manhattna. Beszos je bil na odru sam, s par video prekinitvami, kjer so se oglasili Amazonovi inženirji. Najvdušenje v prostoru naj bi bilo opazno nižje kot pri Jobsovih predstavitvah, a te so itak zgodba zase.