Linux na svežem Samsung Chromebooku

Mandi

27. okt 2012 ob 09:30:41

Google in Samsung sta ta teden prijetno presenetila z osveženim Chromebookom za skromnih $249 dolarjev. Ima 11.6 palčni mat zaslon, 16GB SSD disk, 2GB RAMA, nov 1.7GHz Samsung Exynos 5250 SoC z dvema Cortex-A15 jedroma in Mali-T604 GPU-jem, ter (pri tej ceni) trpežno a plastično ohišje. Tehta malenkost več kot 1kg, baterija pa zadostuje za dobrih 6 ur dela. Pod "delo" se seveda misli uporabo Googlovega operacijskega sistema Chrome OS, ki je v osnovi brskalnik s sorazmerno bogato paleto HTML5 aplikacij.

Entuziasti seveda že razmišljajo, kako bi na napravi pognali običajno distribucijo GNU/Linuxa, tako da bi dobili dostop tudi do vseh ostalih priljubljenih aplikacij. Intelov inženir Olof Johansson ja na svoje Google+ profilu že objavil navodila za namestitev Ubuntu GNU/Linuxa na zunanjo SD kartico, s tem da je treba jedro in še nekatere gonilnike skopirati iz obstoječega Chromebook sistema s pomočjo scp. Na podlagi teh navodil je potem Andrew Wafaa, ki pri ARMU-u dela na Linux podpori, uspešno namestil še openSUSE. Wafaa je za zdaj prišel samo do konzole, Johansson pa poroča tudi o delujočem grafičnem vmesniku, čeprav "naj bi bilo potrebnega še nekaj nastavljanja". O podpori za grafični procesor tudi še ni besede, a če bodo šli po poti Raspberry Pi ekipe, ki je z veliko truda in vztrajnosti vendarle uspela prepričati vodilne pri Broadcomu v popolno odprtje gonilnikov za njihov ARM čip, bi se znalo rešiti tudi to.

S tem bi Chromebook postal hiter, poceni in zanesljiv splošno namenski prenosnik za vsakogar, ARM pa bi dobil prvovrstni dokaz, da se lahko tudi na področju prenosnikom spodobno kosa s (precej) dražjim Intelom. Pravzaprav že zdaj gre za med, saj so prvo pošiljko hitro razgrabili iz spletne trgovine Play.