Ubuntu 12.04 Beta je nared, Unity za vse

Mandi

3. mar 2012 ob 10:58:06

Canonical je razgrnil prvo beta različico prihajajoče revizije operacijskega sistema Ubuntu, 12.04 ali "Precise pangolin". Luskavec bo zanimiv predvsem kot prva LTS (long-term support) različica z uporabniškim vmesnikom Unity.

In prav Unity je deležen največjih sprememb. Vklopljen je januarja najavljen prenovljeni menijski sistem HUD (head-up display), ki namesto klikanja po menijih ponuja kontekstno osveščen iskalnik (vezano na tipko ALT). Heise sicer poroča, da uporabniška izkušnja še ni najbolj izpiljena, so pa zato stari meniji še vedno dosegljivi. Dalje, Unity 2D, tj. v QT-ju izdelana imitacija Unity-ja za starejše računalnike, zdaj izgleda skoraj identično kot običajni Unity. Končno, za lažjo uporabo se bo ob stisku SUPER (Windows) tipke prikazalo okno z tipkovničnimi bližnjicami za Unity.

Spodaj teče jedro 3.2.6 (alfa različica), ki bo enotno za vse izdaje Ubunta. Jedro že podpira Intelovo power saving tehnologijo RC6, ki bo na Sandy Bridge platah znala prilagajati porabo GPU enote, bojda skupaj za 40-60% manjšo porabo energije celotnega sistema.

Med programi velja omeniti Firefox 11 (izide čez slaba dva tedna), Libre Office 3.5 in vrnitev k Rhytmboxu kot privzetemu glasbenemu predvajalniku. Lani aprila so namreč prešli na Banshee, ki je povsem v redu predvajalnik, vendar se je Shuttleworth uspel skregati z razvojno skupnostjo okoli affiliate feejev za Amazonovo glasbeno trgovino. Kaj se je zgodilo? Banshee med glasbenimi viri vključuje povezavo do Amazonove trgovine, zato so za vsak tako kupljen komad dobili nekaj centov - vseskupaj okoli 3000 dolarjev letno - in ta znesek donirali fundaciji GNOME (podobno se financira Mozilla). Canonical si je po inverzni Apple formuli želel 75% tega denarja (tj. ne 30%), kar ni šlo skoz, posledica pa je v umiku Bansheeja kot privzetega predvajalnika. Bojda ne gre za denar, ampak princip, pravi Mark, ker tuja glasbena trgovina že ne bo konkurirala njihovi brez ustreznega plačila.

Druga beta sledi konec meseca, izid pa je načrtovan za 28. april. Seveda si lahko obetamo tudi KDE, LXDE in XFCE različice za ljubitelje ostalih namiznih okolij.