V čudnih časih izšel novi Ubuntu 17.04

Matej Huš

13. apr 2017 ob 22:48:14

Danes je izšla nova verzija najpopularnejša Linuxove distribucije Ubuntu 17.04, a že dolgo časa nad njo ni bilo tako malo navdušenja kot to pot. K temu je pripomoglo več dejavnikov - od pretresov v Canonicalu do grafičnega vmesnika.

Ubuntu 17.04 s kodnim imenom Zesty Zapus ima kot privzeto grafično okolje Unity, ki ga čaka črna prihodnost. Canonical je namreč minuli teden sporočil, da so nad Unityjem obupali. Že od Ubuntuja 18.04, ki bo med drugim spet dlje podprta verzija (LTS), bo privzeto okolje spet GNOME. To pomeni tudi, da ne bo nič od smelih načrtov o konvergenci tablic, telefonov in prenosnikov. Hkrati so odpustili polovico ekipe, ki je delala na Unityju.

Poslavlja se tudi dosedanja izvršna direktorica Canonicala Jane Silber, ki bo ostala članica upravnega odbora, ne bo pa več vodila podjetja. Julija bo krmilo prevzel Mark Shuttleworth. Olje je na ogenj dodatno prilival Shuttleworth, ki je pošteno razbesnil odprtokodno skupnost s svojimi komentarji, v katerih je MIR primerjal z debatami o posedovanju orožja in podnebnih spremembah (to sta zelo občutljivi temi v ZDA).

Ker Ubuntu 17.04 ni LTS verzija in ker bomo prihodnje leto spet dobili GNOME, je razumljivo, da velikega navala na novo verzijo ni. Vseeno pa jo velja prenesti, če ne potrebujete LTS, ker ima precej novosti, izboljšav in odpravljenih hroščev.