Rusi bi ščitili otroke pred WiFi-jem

Mandi

10. okt 2012 ob 00:31:57

V Rusiji bo s 1. novembrom v veljavo stopil nov zakon o elektronskih komunikacijah, s pomočjo katerega bodo oblasti brez sodne avtorizacije z interneta izbrisale vse spletne strani, ki bi posredovale ali promovirale otroško pornografijo, prepovedane droge, ali samomor. Še nadaljnje brisanje bo možno s sodno odredbo, kar pa ne bo poseben problem, ker se zgolj 1% ruskih kazenskih postopkov konča z oprostitvijo obtoženca, oz. piši drugače, če tožilstvo nekaj vloži, gre to skozi. Brisanje ne bo kar tako v stilu našega UNPISa (preprost dns hijack), saj bodo tehnične ukrepe poleg ISP-ja morali podvzeti še ponudnik spletnega gostovanja, ter imetnik spletne strani. Za domače spletne strani to več ali manj pomeni slovo, za tuje pa sorazmerno učinkovito blokado.

Seveda ne manjka opozoril, da je glavni cilj nove zakonodaje pregon politične opozicije, oziroma aktivizma, v stilu Kitajskega požarnega zidu ("The great firewall of China"). A če se vrnemo še malo k zaščiti otrok, kajti to je res nadvse plemenit cilj, se zna zgoditi še ena noviteta: prepoved ponujanja javnega wifi interneta mlajšim od 18 let.

Kot namreč beležijo, se otroci (in mularija, ter skoraj odrasli) na veliko poslužujejo tako brezplačnega kot plačljivega brezžičnega interneta v gostinskih lokalih, internetnih kavarnah in drugje, oz. je to postal glavni način za dostop do internetnega priključka, ki ni že po definiciji podpisan z uporabnikovim imenom in priimkom. Ministrstvo za komuniciranje in medije, skupaj z Uradom za nadzor masovnih medijev, je zato mnenja, da bi bili lahko mladoletni med uporabo interneta v spletnih kavarnah izpostavljeni nevarnim vsebinam. Dostop jim bo - če bo določba sprejeta, trenutno je namreč še neobvezna - prepovedan, za kar bodo morali poskrbeti upravitelji prostorov. Nadzor bo potekal na podoben način kot uveljavljanje starostne meje za nakup alkoholnih pijač, se pravi na podlagi prijav, inšpekcij, ter simuliranih nakupov, kazni pa bodo za ruske razmere zelo neskromnih 20 do 50 tisoč rubljem (do 1200€).

Situacija namreč je resna. Kot je na petkovem posvetu o javno-zasebnem sodelovanju pravosodja in internetnih ponudnikov pri pregonu spletne pedofilije izpostavila vrhovna državna tožilka Nussdorferjeva, imajo danes že dvoletni otroci dostop do interneta. In to je skrb vzbujajoče.