Število pregledov računalnikov na ameriški meji se povečuje

Matej Huš

6. jan 2018 ob 18:21:43

V letu 2017 se je število preiskav osebnih računalnikov in pametnih telefonov na ameriških mejah povečalo, so sporočili iz ameriškega Urada za nadzor meje in carino. V finančnem letu 2017 (ki traja od oktobra do septembra) so izvedli 30.200 takšnih pregledov pri 29.200 posameznikih, medtem ko je bilo v finančnem letu 2016 takšnih pregledov 19.000. Lani so na mednarodnih mejnih prehodih ZDA zabeležili 397 milijonov prehodov meje, torej so preverjali računalnike 0,007 odstotka potnikom. V letu 2016 je bilo prehodov meje nekoliko manj, in sicer 390 milijonov, torej je bilo pregledov 0,005 odstotka.

Pregledi osebnih računalnikov in pametnih telefonov se dogajajo že vrsto let in so po besedah ameriškega urada za nadzor meje in carino nujni za zagotavljanje nacionalne varnosti. Pojasnjujejo, da so pri pregledih naleteli na otroško pornografijo, s terorizmom povezane podatke, kršitve avtorskih pravic, podatke o kršenju vizumske zakonodaje in kršitve carinskih predpisov. Ameriško vrhovno sodišče je v letih 1976 in 2004 razsodilo, da imajo ljudje na meji manj pravic kakor v notranjosti države (četrti amandma ne velja), ker mora države zaščititi svoje meje, ni pa se izreklo o konkretnem primeru pregleda računalniških naprav na meji. Zanimivo pa je, da po lastnih besedah uradniki nimajo vpogleda v podatke v oblaku, do katerih ima preiskovana naprava načeloma dostop.

Kljub vsemu so tovrstni pregledi, ki se izvajajo brez sodnih odredb, trn v peti številnim organizacijam za zaščito zasebnosti in pravic. ACLU in EFF sta septembra vložila tožbo, v kateri Oddelku za domovinsko varnost (kamor sodita carina in mejna policija) očitata nezakonite preiskave in zadrževanje računalniške opreme. Tožbo sta vložila v imenu 10 Američanov in enega zakonitega priseljenca, ki so jim na meji zaplenili računalniško opremo in jim jo vrnili šele čez več mesecev, čeprav jih niso nikoli ničesar obtožili. V začetku tega leta so sicer organi javno objavili smernice, po katerih se ravnajo pri pregledovanju računalnikov na meji, a ti pregledi še vedno potekajo brez sodnih odredb. Zakonski osnutek, ki bo tovrstno početje izrecno prepovedal, je še vedno nekje v proceduri in glede na republikansko večino v obeh domovih parlamenta najbrž ne bo uspel.