Blackberriji več niso dovolj dobri za Yahoo

Mandi

19. sep 2012 ob 17:11:59

Yahoojevo novo vodstvo je vsem zaposlenim obljubilo nov službeni telefon, vendar seznam ni ravno dolg: dobijo lahko Samsungov Galaxy SIII, sveži iPhone 5, HTC-jeva One X oz. Evo 4G ali Nokiino novo Lumio 920. Zanimivo je, da v tej druščini ni nobenega Blackberrija, bojda zato, ker bi radi, da imajo zaposleni "podobne mobilne telefone kot njihovi uporabniki, tako da bodo lahko razmišljali in delali tako kot oni", če povzemamo Meyerjine besede v leakanem internem dopisu.

Yahoojeva odločitev svojevrstno simbolizira zoprni položaj, v katerem se je znašel kadanski RIM: ne samo, da zasebni uporabniki več ne vidijo neke posebne privlačnosti v njihovih (prihajajočih) telefonih, isto zdaj velja že za podjetja, celo tista, ki še kupujejo telefone za svoje zaposlene in torej niso prešla na vedno bolj vseprisotni trend bring your own device. Blackberrijeve ključne prednosti za podjetja, tj. centralizirano upravljanje s telefoni, uporabo šifriranja za vsebine in mrežo, povezava na službeno elektronsko pošto in profile, polna tipkovnica ter (sorazmerno) dolgoživa baterija, več niso tako pomembne kot razvit trg mobilnih aplikacij in dobra integracija z družbenimi omrežji.

RIM za razliko od slišanega še vedno miga. Sveže telefone z operacijskim sistemom BB10 mislijo predstaviti naslednjo pomlad, četudi z več kot letom dni zamude glede na prvotne načrte (medtem so seveda Apple, Nokia in Android velikani že pokazali svoje ideje za zapravljanje božičnega denarja). Obenem v okviru svojih konferenc razvijalce vabijo z obljubami o lepem zaslužku (BB uporabniki bojda rade volje plačujejo za aplikacije) oz. širokimi možnostmi za razvoj bodisi nativnih bodisi html5 aplikacij. Resnici na ljubo jim tokrat mora uspeti, sicer bomo naslednje leto okoli tega časa bržkone brali o poceni prevzemu. Yahoojeva šefica namreč ni ravno arogantna, prej resnicoljuba.