Lenovo odpira tovarno v ZDA

Primož Resman

3. okt 2012 ob 00:45:21

Kitajski proizvajalec računalnikov in mobilnih naprav Lenovo namerava odpreti svojo prvo tovarno v ZDA. Lenovo je leta 2005 od IBM-a odkupil vejo, odgovorno za proizvodnjo računalnikov in s tem dobil pod svoje okrilje znamko Thinkpad, poleg nekaterih drugih. Od takrat so jo s prenosnikov in stacionarcev (ThinkCentre) prenesli še na tablične naprave ter do danes liniji dodali domačim in kreativnim uporabnikom bolj namenjeno linijo Ideapad (IdeaCentre za namiznike) in cenovno prijaznejšo linijo Essential. Jasno je, da računalnike sestavljajo v cenovno ugodnejših državah, predvsem na Daljnem Vzhodu, premik v ZDA pa bo v tej branži zelo zanimiva novost.

Obrat, ki ga nameravajo postaviti v Whitsettu v Severni Karolini, v bližini svoje Severno-ameriške baze, bo vsaj na začetku sicer majhen, a pomemben. Namenjen bo predvsem izdelovanju sistemov iz družine Think (ThinkPad, ThinkCentre, itd.), ki jih bodo prodajali izobraževalnim ustanovam, vladnim organizacijam ter pomembnejšim poslovnim partnerjem. Z lokalnim proizvodnim obratom bodo hitro lahko dostavili srednje velike količine specializiranih konfiguracij sistemov, kar zelo blagodejno vpliva na odnose s partnerji. Da bo obrat majhen jasno pove dejstvo, da bo zaposlenih vsega okrog 100 delavcev, postavitev pa bo stala okrog 2 milijona dolarjev (gre za razširitev obstoječega distribucijskega centra).

Lenovo, drugi največji proizvajalec računalnikov na svetu, ki na lastno pest izdela več kot polovico svojih izdelkov, bo s to potezo prekašal celo tri izmed največjih konkurentov, ki so sicer ameriška podjetja - največjega na svetu, HP, ter Dell in Apple. Novica obenem sledi podobni potezi, ko so v juliju naznanili povratek proizvodnje sistemov na Japonsko, kjer je bila znamka ThinkPad rojena in v celoti proizvajana prvih nekaj let.