EU žuga Applu zaradi zavajajočega oglaševanja

Matej Huš

2. okt 2012 ob 06:50:18

Evropska komisarka za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo Viviane Reding je pisala članicam Evropske unije, naj preverijo, ali Apple v posameznih državah zavaja pri oglaševanju svojih izdelkov. Gre za oglaševanje garancijskega jamstva, ki je po direktivi 1999/44/ES v EU predpisano minimalno na dve leti (pri nas zakonodaja to definira v 37.b in 37.c členu Zakona o varstvu potrošnikov). Pri tem ne gre za obvezno in popolno enoletno garancijo, ki jo dodatno predpisuje slovenska zakonodajo, ampak za osnovno dvoletno jamstvo, da izdelek v dveh letih po nakupu ne bo imel stvarnih napak.

Apple v svojih oglasih poudarja, da dobijo kupci z napravo še enoletno garancijo, omogoča pa tudi dokup triletne garancije. Ob tem nikjer ne poudarja, da imajo potrošniki tako ali tako pravico do dvoletnega jamstva. Na spletnih straneh imajo to zapisano, v reklamah in oglasih pa tega ne omenjajo. Evropska komisija zato sumi, da Apple s svojim oglaševanjem zavaja. Očitki letijo le na zavajanje, saj Apple dvoletno evropsko jamstvo za stvarne napake v celoti spoštuje.

To ni prvi problem, da je omenjeno oglaševanje pritegnilo pozornost regulatorjev. Lani decembra je bil Apple v Italiji oglobljen zaradi istih razlogov, marca pa so izgubili tudi pritožbo. Plačati so morali 900.000 evrov. Evropska komisija bo sedaj poskrbela, da bo primer razčiščen tudi v ostalih evropskih državah.