Apple zaradi zavajanja oglobljen v Italiji

Matej Huš

29. dec 2011 ob 10:55:40

Italijanski AGCM (Autorità garante della concorrenza e del mercato), ki skrbi za varovanje konkurence in pravic potrošnikov, je Applu izrekel skoraj milijon evrov težko globo zaradi zavajanja potrošnikov.

Srž problema je tičala v oglaševanju osnovne in plačljive podpore in garancije. V Evropi je namreč že od leta 1999 v veljavi direktiva 1999/44/ES, ki eksplicitno zahteva najmanj dvoletno garancijo za stvarne napake na vsak izdelek, ki se proda v EU (pri nas je določba prenesena v 37.b in 37.c člen Zakona o varstvu potrošnikov). Medtem pa je Apple v Italiji na svojih izdelkih oglaševal enoletno razširjeno garancijo Apple Care in možnost dokupa še dveh dodatnih let (skupaj tri), dvoletne osnovne garancije pa niso omenili. Tako so ustvarili neresničen vtis, da imajo uporabniki na voljo zgolj enoletno razširjeno garancijo ali z doplačilom troletno, medtem ko so imeli v resnici vedno na voljo dve leti osnovne garancije.

AGCM je zato Applu izrekel 400.000 evrov globe, ker niso izvajali obvezne dvoletne garancije, in dodatnih 500.000 evrov globe, ker so z nejasnimi pogoji in zavajanjem ponujali kritje Apple Care. Apple ima sedaj 90 dni, da popravi izvajanje Apple Cara na način, ki je skladen z evropsko zakonodajo.