Večina proizvajalcev garancijo nepošteno omejuje

Matej Huš

12. okt 2018 ob 21:11:40

Večno jabolko spora pri elektronskih napravah so popravila na nepooblaščenih servisih in garancija. Svoj čas so imeli celo računalniki na ohišju nalepko, ki je z grožnjo razveljavitve garancije preprečevala odpiranje. Toda to je nezakonito tako v Evropi kakor ZDA.

Ameriška neprofitna organizacija US PIRG je izvedla raziskavo
, v kateri so preverjali, kako se proizvajalci držijo zakona, ki prepoveduje nepoštene omejitve garancije (v ZDA garancija ni obvezna, a če jo proizvajalec ali prodajalec ponudi, je ne sme nerazumno omejevati). Rezultati preveritve pogojev 50 podjetij so bili katastrofalni - kar 90 odstotkov jih še vedno neodvisno popravilo enači z izgubo garancije, čeprav zakonodaja to prepoveduje. FTC (Zvezna komisija za trgovino) je v uradnem tolmačenju podjetjem izrecno svetovala, da pogojevanje garancije z uporabo pooblaščenega servisa ni dopustno.

Znamenite nalepke Warranty Void if Broken, ob katerih pretrganju naj bi se pretrgala tudi garancija, so po ameriški zakonodaji prepovedane. To je FTC posebej izpostavil tudi v aprilski akciji, ko je Microsoft, Sony, Nintendo, HTC, Asus in Hyundai uradno opozoril na kršitve. Upravičenost do garancije se mora presojati na podlagi objektivnih kriterijev, ali je uporabnik z nestrokovnim popravilom poškodoval naprave, ne pa iz pretrganih nalepk ali zgolj odpiranja izdelka. Druga izjema (poleg poškodovanja zaradi nestrokovnega popravila) so originalni deli, ki jih proizvajalec ponuja brezplačno - tedaj sme zahtevati njihovo izključno uporabo.

ZDA niso edina država s tovrstno zakonodajo. V Avstraliji odmeva sodni postopek, ki ga zoper Apple sprožila skupina uporabnikov, ki jim Apple ni priznal garancije zaradi neodvisnih popravil. Apple je tožbo izgubil, sodišče pa mu je izreklo 6,7 milijona dolarjev globe. Tudi v EU servisiranje pri nepooblaščenih serviserjih ne sme pomeniti izgube garancije, prav tako razne nalepke same po sebi ne morejo predstavljati varovalke za avtomatično ukinitev garancije.