UNPIS: Ni časti med tatovi (2)

Primoz Bratanic

24. sep 2012 ob 01:19:37

Kot smo poročali v začetku letošnjega leta se UNPIS zadnje čase aktivno ukvarja s prestrezanjem in preusmerjanjem komunikacij slovenskih uporabnikov interneta iz nekaterih spletnih stavnic na svojo spletno stran. Tako se vam lahko mimogrede zgodi, da pristanete na njihovem strežniku, če boste želeli obiskati spletne strani, za katere ne želijo, da bi jih videli.

Kot so priznali že sami v odgovoru Upravnemu sodišču, Urad prav gotovo nima in ne bo imel interesa, da bi vzpostavljal zbirko IP naslovov za katero nima oziroma ne bi imel pravne podlage, čemur je sodišče tudi v celoti sledilo.

V postopku Informacijskega pooblaščenca se je izkazalo, da je organ seveda obljubljal stvari, ki jih ni imel nobenega namena spoštovati.

Tako so med inšpekcijskim pregledom odkrili, da ne samo, da je UNPIS vzpostavil nezakonito zbirko za katero je sodišču obljubil, da je nikakor ne bo vzpostavil, temveč jo je celo javno objavil.

Dostopi so se tako do nedavnega shranjevali, ne da bi se o temu kogarkoli obvestili ali opozorili. Težko je napovedati kam vodi takšno samovoljno ravnanje uradnih oseb, ki v uradni funkciji zavajajo sodišča, vendar pa takšna ravnanja ne vzbujajo zaupanja v njihovo delo. Prej nasprotno: če je sam poseg še morda bil izveden skladno s spornimi določbami zakona, pa je obdelava osebnih podatkov ne samo prekoračitev odločbe sodišča, ne samo prekoračitev pristojnosti opredeljenih v zakonu, temveč neposreden napad na ustavne pravice (zasebnost, tajnost občil, ...). Nekaj, česar si ta država, glede na sodbe ECJ in ECHR, pred katerimi spore skoraj že skoraj serijsko izgublja, zagotovo ne bi smela dovoliti.

Policija lahko ob takšnem obsegu pravic samo skomigne z rameni, saj mora sama pri preiskavi (domnevno težjih) kaznivih dejanj ne samo pridobiti odredbo sodišča za pridobivanje podatkov o komunikacijah, temveč tudi določno opredeliti koga se bo na ta način spremljalo. UNPIS teh omejitev nima, saj lahko iz razlogov nemoči nad delovanjem tujih podjetij sledi kogarkoli v Sloveniji, ki poskuša dostopati do tako prepovedanih spletnih strani.

Če se vam bo tako med obiskovanjem spletnih strani pokazalo prijazno obvestilo UNPIS, da vaš Internet ni pokvarjen, temveč so vam samo prepovedali obiskovati neko spletno stran, bodi srečni in zadovoljni.

Veliki brat misli na vas in vaše dobro. Častna skavtska.