UNPIS: Ni časti med tatovi

Primoz Bratanic

20. jan 2012 ob 20:10:52

Kot smo že poročali, se UNPIS trenutno preko sklepov Upravnega sodišča trudi slovenske ISPje pripraviti do preusmeritve zahtevkov neke spletne strani na svojo spletno stran z obvestilom.

Pri tem so se pojavili določeni pomisleki glede zakonitosti sledenja uporabnikom te strani in (protipravnosti) uporabe tako pridobljenih podatkov. UNPIS je nedavno tega Upravnemu sodišču obljubil (častna skavtska), da teh podatkov ne bo zbiral in obdeloval.


Urad se ne strinja s trditvijo nasprotne stranke, da je tovrsten ukrep nesorazmeren, iz razloga, ker naj bi Uradu omogočal vzpostavitev zbirke o obiskovalcih, ki so bili preusmerjeni na spletno stran www.infounpis.si. za kar po vedenju nasprotne stranke ni nobene pravne podlage. S preusmeritvijo je res možno vzpostaviti zbirko IP naslovov, ki so bili preusmerjeni, kar pa ni isto kot zbirka obiskovalcev, saj IP naslov ne definira enolično obiskovalca. Možnost kreiranja zbirke IP naslovov tudi ni isto kot izkoriščanje te možnosti in Urad prav gotovo nima in ne bo imel interesa, da bi vzpostavljal zbirko IP naslovov za katero nima oziroma ne bi imel pravne podlage. Ne nazadnje velja omeniti tudi to, da imajo vsi ponudniki storitve informacijske družbe dostopa do interneta (tudi nasprotna stranka) možnost, ne samo, da vzpostavijo zbirko IP naslovov svojih strank, temveč celo, da vzpostavijo zbirko IP naslovov s katerimi njihove stranke komunicirajo, kar je še bolj problematično, pa to še ne pomeni, da to možnost izkoriščajo in to tudi počnejo.

Kar je sodišče tudi kupilo:


Kolikor pa [nasprotna stranka] zatrjuje, da je iz navedenega razloga ukrep tudi nesorazmeren, saj naj bi predlagatelju brez pravne podlage omogočal vzpostavitev zbirke podatkov o obiskovalcih, pri čemer torej ne gre za sklicevanje na načelo sorazmernosti iz tretjega odstavka 107.a člena ZIS, sodišče odgovarja, da s temi navedbami nasprotna stranka v postopku ne varuje svojih pravic. Poleg tega ni nobene dejanske podlage za zaključevanje o vzpostavitvi zbirk takih podatkov, saj bi to predstavljalo protipravno ravnanje, ki je tudi sankcionirano.

V postopku priprave današnjega prispevka za Svet na Kanalu A, so novinarji Kanala A Ministrstvo za finance povprašali koliko obiskov (preusmeritev) je že bilo, na podlagi katerih bi lahko ocenili kako velik problem so neregistrirane spletne stave pri nas. Odgovor Ministrstva se glasi:


V mesecu januarju 2012 je zabeleženih 946 preusmeritev s spletne strani pokerstars na stran infounpis. Pri tem moramo upoštevati, da noben od večjih ponudnikov storitev informacijske družbe še ni izvršil blokade in preusmeritve.

Se morda še komu poraja vprašanje kako je lahko UNPIS januarja 2012 zabeležil 946 preusmeritev, če jih vendar (častna skavtska) ne beleži?