Google ukinja podporo za Internet Explorer 8

Matej Huš

16. sep 2012 ob 17:01:16

Internet Explorer 6 je (bil) ena izmed najbolj trdovratnih verzij tega brskalnika, saj se je kljub zastarelosti in nepodpori modernih tehnologij obdržal več kot deset let. Pokopati so ga poizkušali na različne načie, Microsoft že dlje časa odšteva ure do njegove smrti, Google mu je že zdavnaj odpovedal podporo. Ukrepi so razmeroma dobro zalegli, saj je njegov tržni delež padel na enomestne odstotke.

Če je Google IE6 nehal podpirati šele devet let po njegovem izidu, bodo z Internet Explorerjem 8 precej manj prizanesljivi. Sporočili so, da ga bodo v svojih aplikacijah Google Apps in na svojih straneh nehali podpirati 15. novembra. Seveda strani takrat v IE8 ne bodo nenadno umrle, ampak se bo pojavilo obvestilo, da brskalnik ni več podprt. Novih funkcionalnosti zanj ne bodo več prilagajali, tako da bodo strani sčasoma vedno manj uporabne za uporabnike z IE8. Gre za novo politiko hitrejšega kroženja, saj bo Google za Internet Explorer, Firefox in Safari podpiral le najnovejšo in naslednjo starejšo verzijo. Ker bo Windows 8 konec oktobra prinesel Internet Explorer 10, se bo IE8 poslovil.

Konec podpore pa je pomemben tudi za trg operacijskih sistemov. Windows XP, ki je že dopolnil desetletje, je namreč še vedno trdno zasidran na več kot 40 odstotkih računalnikov. Microsoft je odločil, da bo IE8 zadnja verzija brskalnika za Windows XP. To pomeni, da bodo morali uporabniki tega operacijskega sistema za brskanje uporabiti brskalnike drugih proizvajalcev. To za bolj vešče uporabnike ni problem, se pa utegne zaplesti v velikih podjetjih in drugod, kjer so sistemi standardizirani in centralno upravljani, tako da ne more vsakdo nameščati programov po želji.

Google je podporo za IE6 ukinil leta 2010, lani pa so odrezali IE7. To pot je situacija drugačna. Na pokop IE6 čaka celoten internet in vsak dregljaj v to smer je zaželen. IE7 je imel ob ukinitvi marginalni tržni delež, zato ni povzročil veliko težav. IE8 pa je najbolj uporabljan brskalnik s četrtinskim tržnim deležem. Vprašanje je, ali bodo njegovi uporabniki nadgradili operacijski sistem ali zgolj zamenjali brskalnik za konkurenčnega. Google si s svojim Chromom seveda želi prav slednje.