Chrome uporablja vsak peti uporabnik interneta

Primož Resman

8. jul 2011 ob 07:55:46

Pred leti je Microsoftov Internet Explorer uporabljal praktično vsak, ki je želel internet povprašati za neke informacije. Da bi Microsoftova nadvlada padla je bilo skorajda nepredstavljivo, a majhni skupnosti, sprva večinoma pripadnikom odprte kode, je takšne upe zbujal Firefox. Res je prišel najbližje temu dosežku - decembra 2009 in januarja 2010 je bil Firefox 3.5 celo najpogostejša različica brskalnika, saj sta se ravno takrat prekrižala grafa uporabniškega deleža Internet Explorer 7 in Internet Explorer 8. A Windows Update je naredil svoje, vajenost ljudi pa prav tako. V zadnjem času Firefox, sicer nekoliko počasneje kot Internet Explorer, vztrajno izgublja delež, predvsem na račun novega konkurenta - Googlovega Chroma.

Chrome je po podatkih StatCounterja z letošnjim junijem prvič dosegel 20 % deleža, gledano čez vse različice. Točna številka znaša 20,65 %, s čimer je slabih 8 odstotnih točk za Firefoxovimi 28,34 %. Internet Explorer je, čeprav mu delež vztrajno pada, še vedno daleč spredaj s 43,58 %. Rast Chroma je bila v preteklem letu skorajda linearna, pred enim letom pa je Googlov brskalnik uporabljalo 9,24 % vseh uporabnikov spleta.

Če je že govora o brskalnikih lahko omenimo še, da po poročanju NetMarketShare iPad predstavlja en odstotek celotnega obiska spletnih strani. Delež je še dvakrat višji v ZDA, znaša 2,1 %, podobno zavidljiva pa sta še deleža prometa iPhona oz. Android, ki znašata 2,9 oz. 2,6 %.

Na Slo-Techu imamo trenutno 48% uporabnikov FireFoxa, 24,5% uporabikov Chromea, 16,5% IE (55% IE8, 26% IE9, 14% IE7, 5% IE6), 6% Opere in 4% Safarija

Svet res postaja mobilen.