Microsoft odšteva ure do smrti IE6

Matej Huš

5. mar 2011 ob 07:09:27

Pred natančno enim letom so aktivisti v Denverju dobesedno poizkusili pokopati Internet Explorer 6, a se dinozaver še vedno krčevito upira. Čeprav se njegov tržni delež manjša, je februarja znašal še vedno previsokih 12 odstotkov. Da bi ga vendarle upokojili oziroma njegov delež zmanjšali vsaj pod en odstotek, so tudi v Redmondu postavili stran, ki odšteva ure (v resnici bolj mesece ali leta) do smrti IE6.

Poleg razčlenitve tržnega deleža IE6 po državah, kjer izrazito vodi Kitajska s 34,5 odstotka pred Južno Korejo s 24,8 odstotka in Indijo z 12,3 odstotka, ponuja Microsoft na strani tudi nasvete za IT-oddelke v podjetjih, kako upravičiti in doseči prehod z IE6 na kaj novejšega. To je zlasti pomembno, ker je glavnina namestitev IE6 v podjetjih, kjer nadgradnje zaradi omejenih sredstev in posebne programske opreme, ki jih ne bi prenesla najbolje, niso vedno enostavne ali sploh mogoče. Na strani ponujajo tudi pasico, ki jo lahko vstavite na svojo stran in se prikaže le uporabnikov IE6, katere prijazno opomni, naj razmislijo o nadgradnji zastarelega brskalnika.

Microsoft ponavlja isto mantro že zadnji dve leti, pa jo ponovimo še mi. Internet Explorer 6 je bil za svoj čas soliden brskalnik, a deset let je v računalništvu cel eon in čas je za zamenjavo. Novi standardi terjajo tudi novo programsko opremo.