Microsoft razvija svoj pametni telefon?

Matej Huš

2. nov 2012 ob 23:02:14

V tednu izida novega Microsoftovega operacijskega sistema za mobilne telefone Windows Phone 8 so znova oživele govorice, da v Redmondu skupaj z azijskimi partnerji pripravljajo lasten pametni telefon. Pretekli mesec so bile glasne govorice, da sodelujejo s podjetjema Huawei in MediaTek; podobno je pisal tudi China Times. Ko pa te vesti povzame The Wall Street Journal, kot se je zgodilo sedaj, pa vse skupaj postane precej bolj verjetno.

Če gre torej verjeti virom blizu podjetja, Microsoft z azijskimi partnerji preizkuša dizajn svojega pametnega telefona. Trenutno še niso sprejeli odločitve, ali bo naprava naposled izdana in dočakala masovno proizvodnjo, tako da je prihodnost izdelka še precej pod vprašajem. Sicer naj bi šlo za pametni telefon z diagonalo zaslona med 4 in 5 palci (Galaxy S III ima 4,8, iPhone pa 4). Ostale podrobnosti niso znane.

Microsoftov šef Steve Ballmer je na neposredna vprašanja, kaj je z novim telefonom, odgovoril precej skrivnostno. Poudaril je, da bodo to božično nakupovalno sezono pričakali v partnerstvu z Nokio, Samsungom in HTC-jem (kar že vemo), ni pa želel komentirati, ali imajo še kakšne druge srednjeročne načrte. Je pa pretekli teden v intervjuju za BBC povedal, da bodo proizvajali vedno več strojne opreme; ko bodo videli kakšno tržno priložnost, jo bodo zgrabili. Očitno pa je, da novega telefona ne bodo uradno napovedali, dokler ne bo že skoraj nared.

A dejstvo ostaja, da se Microsoft vedno bolj pomika v smer dizajniranja in izdelovanja tudi strojne opreme za svojo programsko opremo. Sprva je bil zgolj Xbox, sedaj je tu še Surface in kar nenadoma misel na pametni telefon iz Redmonda ni več tako neverjetna (zelo sramežljivi začetki s Kinom so se leta 2010 klavrno končali). Kaj pa vse skupaj pomeni za Nokio? Med vsemi Microsoftovimi partnerji ima Nokia največ težav in na poslovni odnos z njimi stavi največ. Dve leti star Windows Phone se prodaja bolj slabo, zato sta Microsoft in Nokia združila moči. Kako dobro jima je to uspelo, bo pokazal letošnji december. Če bo izplen slab in bo Microsoft resnično izdal svoj pametni telefon, bo imela Nokia problem.