Microsoft predstavil Windows Phone 8

Matej Huš

21. jun 2012 ob 09:15:58

Microsoft je na novinarski konferenci v San Franciscu končno pokazal prihajajoč operacijski sistem za mobilne telefone Windows Phone 8, ki bo uradno izšel jeseni. S funkcionalnostmi za končne uporabnike so bili razmeroma skopi, so pa toliko več besed namenili konceptualnim spremembam platforme.

Glavna novost je prehod s platforme Windows CE na platformo Windows 8, kar pomeni, da bo jedro enako kot v prihajajočem sistemu Windows 8 za tablice in osebne računalnike. Windows Phone 8 bo tako med drugim podpiral večjedrne procesorje, in sicer bo zmogel obvladati do 64 jeder. Zanimivo je, da ne bo več na voljo ena sama ločljivost, ampak kar tri (800 x 480, 1280 x 768 in 720p), a bodo aplikacije iz Windows Phone 7.5 delovale brez dodatnih prilagoditev tudi na teh. Podprte bodo tudi med delovanjem zamenljive kartice microSD in NFC za brezkontaktno plačevanje. Za večjo varnost bo poskrbljeno z BitLockerjem (šifriranje).

Za razvijalce ena pomembnejših novosti je poleg C# in XAML omogočanje razvoja nativnih aplikacij v C/C++ in podpora za DirectX z enakim naborom funkcij kot na osebnih računalnikih.

Druge pomembnejše novosti so še Internet Explorer 10 (isto jedro kot v namizni različici s filtrom proti ribarjenju), Nokiini zemljevidi (NAVTEQ), nov začetni videz (start screen), integrirana podpora za VoIP aplikacije (vgrajena podpora Skype in uporaba enotnega vmesnika za klicanje prek mobilnih omrežij in VoIP servisov) in aplikacije, ki bodo omogočale uporabo tudi na delovnem mestu.

Slaba - a dolgo pričakovana - novica pa je, da obstoječih telefonov z Windows Phone na osmico ne bo mogoče nadgraditi. Zanje bo na voljo ločena nadgradnja Windows Phone 7.8, ki bo imela nekatere, ne pa vseh novih funkcionalnosti, kot je na primer prenovljen začetni zaslon. V Redmondu pravijo, da sta sistema preveč različna, da bi bilo nadgradnjo smiselno in enostavno omogočiti.