Nova Nintendova konzola Wii U 30. novembra

Matej Huš

14. sep 2012 ob 08:40:08

Nintendo je končno razkril datum, kdaj lahko pričakujemo novo konzolo, in njeno ceno. Wii U, kot so bo nova konzola imenovala, bo premierno luč sveta ugledala 18. novembra v Severni Ameriki, na to stran Luže pa prihaja 30. novembra. Še teden dni pozneje jo bodo predstavili na domačem trgu. Datume smo nekako pričakovali, saj bi kasnejši začetek prodaje po božično-novoletni nakupovalni sezoni pomenil bistveno slabšo prodajo.

Na voljo bosta dva modela, in sicer osnovni model za 300 dolarjev in 50 dolarjev dražja verzija Premium. Evropskih cen še ni, bodo najbrž predstavljale enake zneske kar v evrih (res pa je, da so ameriška cene vedno citirane brez davka). Osnovni paket vsebuje konzolo v belem ohišju, en krmilnik GamePad in 8 GB-trdi disk. Dražja verzija ima namesto tega 32 GB spomina in elegantnejše črno ohišje (neuradno pa še bonbončke, kot so polnilno stojalo in igra Nintendo Land). Kdor bo želel imeti dodaten krmilnik (torej drugega, eden bo priložen osnovnemu paketu), bo zanj odštel okoli 160 dolarjev. Sliši se kar precej, a Wii U ima posebne krmilnike z na dotik občutljivim zaslonom.

Konzola, ki predstavlja prvo Nintendovo večjo revolucijo po letu 2012, bo poganjala tudi igre za starejši Wii, so pa obljubili novo verzijo New Super Mario Bros. U ob izidu. Za Wii U bodo sčasoma na voljo tudi EA-jev Mass Effect 3, Activisionova Call of Duty: Black Ops 2 in Sklylanders:Giants ter hišna Zelda in Wario. Do konca prvega kvartala 2013 naj na novo izšlo več kot 50 naslovov, ki bodo seveda podpirali vse funkcije novega krmilnika. Nintendo, ki je letos prvikrat po 30 letih poročal o četrtletni izgubi, stavi veliko na Wii U. Ročna konzola 3DS se namreč ni prodajala, kakor so si bili želeli.