Super Mario Run ruši rekorde in Nintendove delnice

Matej Huš

19. dec 2016 ob 20:47:48

Minuli teden je na pametne mobilne telefone prispel Super Mario Run. Omembe je aplikacija vredna, ker jo je razvil slavni Nintendo in predstavlja njegov prvi vstop v svet mobilnih aplikacij. Od igre, katere prvi trije nivoji so brezplačni, sicer pa stane 10 dolarjev, so si obetali mnogo. Rezultat pa je klavrn.

Takoj po izidu igre so delnice Ninteda začele strmo padati in do danes so izgubile že 12 odstotkov. Še nekoliko več (14 odstotkov) so izgubile delnice podjetja DeNA Co, ki je sodelovalo pri razvoju igre. Če se vam zdi pripoved znana, imate prav. Podobno se je zgodilo, ko je Nintendo izdal Pokemon Go, le da so tedaj delnice najprej skokovito zrasle, potem pa tudi hitro padle. V vmesnem času so potem nekoliko okrevale, sedaj pa so spet izgubile znaten del vrednosti.

To pot je vlagatelje razočaral Super Mario Run, ki ima v Applovi trgovini povprečno oceno zgolj 2,5. To je precej neobičajno, saj je le nekaj dni pred tem igra postavila rekord za največkrat preneseno igro. V prvih 24 urah si je igro preneslo že pet milijonov uporabnikov, v treh dneh pa 37 milijonov! V povprečju ljudje ob njej preživijo 13 minut dnevno.

Toda za investitorje je ključno vprašanje, koliko bo Nintendo z igro zaslužil. Za svoj pohod v svet mobilnih iger si je Nintendo izbral precej drzno taktiko, saj za igro zahteva 10 dolarjev. Prve tri nivoje se preigra zelo hitro, potem pa so igralci pred vprašanjem, ali plačati za nadaljevanje. Večina ostalih iger gradi na mikrotransakcijah, ko je igra sama sicer zastonj, potem pa ob igranju počasi, a vztrajno dokupujemo različne bonbončke. Super Mario Run poleg tega terja internetno povezavo ves čas igranja, kar omejuje njegovo uporabnost.